Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vai pāvesta vizītes diena Latgales iedzīvotājiem būs brīvdiena?

© SIPA/Scanpix

Iecere Latgalē paredzēt brīvdienu Viņa Svētības pāvesta Franciska pastorālās vizītes laikā ir atbalstāma, tomēr, iespējams, šo jautājumu varētu risināt vietējo pašvaldību līmenī, nevis paredzot kādus īpašus Ministru kabineta (MK) noteikumus, sacīja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretārs Ingus Alliks.

Viņš uzsvēra, ka ministrija izprot šī svarīgā datuma un notikuma nozīmi, īpaši Latgales reģionā dzīvojošajiem, tomēr, iespējams, jāmēģina rast cita veida mehānismus, piemēram, vietējās pašvaldības varētu ar saviem uzņēmējiem vienoties par šīs dienas nozīmi un lūgt to paredzēt kā brīvdienu.

Pēc Allika teiktā, MK var pieņemt noteikumus, kuri paredzētu šo dienu par brīvdienu valsts iestādēs strādājošajiem, tomēr tas nevar uzlikt uzņēmumiem par pienākumu paredzēt līdzīgu kārtību.

Vienlaikus LM pārstāvis norādīja, ka šo jautājumu būtu jārisina ar vienkāršākiem un precīzāk mērķētiem instrumentiem, īpaši tāpēc, ka dienai brīvdienu statusu iecerēts noteikti tikai Latgalē, nevis visā Latvijas teritorijā.

Vienlaikus Alliks uzsvēra, ka arī gadījumā, ja tomēr tiks nolemts veikt izmaiņas MK noteikumos, LM šo priekšlikumu vērtēs kopā ar valdību.

Kā ziņots, Latgales plānošanas reģions lūgs MK Latgalē paredzēt brīvdienu Viņa Svētības pāvesta Franciska pastorālās vizītes laikā 24.septembrī, aģentūrai LETA pastāstīja Krāslavas novada domes, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS).

Viņš informēja, ka brīvdiena būtu svarīga, lai iedzīvotājiem dotu iespēju apmeklēt Aglonas baziliku pāvesta Franciska vizītes laikā. Upenieks skaidroja, ka, nosakot brīvdienu, tā, iespējams, būtu jāatstrādā.

Pāvesta Franciska vizīte Latvijā notiks šī gada 24.septembrī. Viņš vizītē Latvijā ieradīsies, atsaucoties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Latvijas Romas katoļu Baznīcas ielūgumam.

Vizītes laikā pāvests Francisks tiksies ar Vējoni, Latvijas augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem, kā arī piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Plānots, ka pāvests piedalīsies arī ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā, kā arī celebrēs Svēto Misi Aglonas bazilikā.

Viņa Svētības pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs norisināsies no 2018.gada 22.septembra līdz 25.septembrim, kuras laikā viņš apmeklēs arī Viļņu un Kauņu Lietuvā un Tallinu Igaunijā.

Latvijas vēsturē pirmais gadījums, kad valsti apmeklēja pāvests, bija 1993.gada 8.septembris, kad Latvijā ieradās Jānis Pāvils II. Līdz ar to šogad aprit 25 gadi kopš pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes Latvijā.