Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Nodegušās Siguļu baznīcas būvnieki saņem 22 000 eiro

© Ekrānšāviņš no facebook/ Daiga Jurevica

Pērnā gada izskaņā līdz pat pamatiem nodega Carnikavas baznīca, kurā tika veikti restaurācijas darbi. Lai gan pati baznīcas ēka nebija apdrošināta, būvdarbu veicējs bija apdrošinājis celtniecības darbus. Izvērtējot ugunsgrēka radītās sekas un līdz ugunsgrēkam paveikto celtniecības darbu apjomu, apdrošināšanas sabiedrība ERGO Carnikavas baznīcas restaurācijas darbu veicējam izmaksājusi atlīdzību 22 600 eiro apmērā, atlīdzinot zaudējumus par celtniecības darbiem, kas bija paveikti līdz ugunsgrēkam.

Carnikavas baznīca tika celta 18. gadsimtā, un tā bija vecākais Vidzemes jūras piekrastes koka dievnams, kas atradās Carnikavas vēsturiskajā centrā - Siguļos. Daļa baznīcas restaurācijas darbu jau bija noslēgušies, vēl bija atlikuši iekšdarbi. Pērnā gada izskaņā ugunsgrēka rezultātā baznīca nodega līdz pamatiem.

"Tā kā pērn veiktie celtniecības darbi Carnikavas baznīcā bija apdrošināti, tad šobrīd ERGO atlīdzina zaudējumus par paveiktajiem darbiem. Bet ir sāpīgi redzēt un apzināties, ka kultūrvēsturisko pieminekli un restaurācijas darbu laikā paveikto nopostīja ugunsgrēks, un tagad baznīcas atjaunošanai jeb celšanai ir jāvāc ziedojumi, jo baznīcas ēka nebija apdrošināta. Diemžēl šis nepatīkamais gadījums ir liela mācība ne tikai mūsu draudzei, bet arī daudzām citām draudzēm un pašvaldībām, liekot visiem vēlreiz padomāt par pārraudzībā vai īpašumā esošajiem kultūrvēsturiskajiem objektiem un to drošību. Mēs ceram, ka mums izdosies atjaunot baznīcu, lai tā atgūtu savu sākotnējo krāšņumu,” stāsta Ādažu draudzes pārstāvis Artūrs Veispāls.

Kā ziņots, pēc postošā ugunsgrēka Carnikavas dievnamā Siguļos iepriekš tika sākta ziedojumu vākšanas kampaņa jaunas baznīcas celšanai. Ziedot Carnikavas baznīcai un tās atjaunošanai iespējams, veicot pārskaitījumu uz Ādažu draudzes "SEB bankas" kontu "LV39UNLA0002000701636" ar norādi "Carnikavas baznīcas atjaunošanai".

Dievnams nodega naktī uz 10.decembri. Tas bija rekonstrukcijā un 2018.gadā to plānoja atvērt dievkalpojumiem. Šis gads draudzē tika veltīts ziedojumu vākšanai dievnama atjaunošanai, lai savāktu nepieciešamo līdzfinansējumu baznīcas rekonstrukcijas ceturtajai būvniecības kārtai, kas tika līdzfinansēta no Lauku Atbalsta dienestā administrētās Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu projekta saņemtās naudas. Projekts paredzēja pilnībā atjaunot un pabeigt baznīcas ārējo apdari, kā arī atjaunot iekšējo apdari, tai skaitā izbūvēt balkonu, altāra daļu, griestus un sienas. Decembra sākumā daļa šo darbu jau gandrīz tika pabeigti.

Kā liecina informācija Baznīcēku atjaunošanas fonda mājaslapā, 1729.gadā Siguļu kalnā celtā Carnikavas luterāņu baznīca līdz šim bija vienīgā koka baznīcas ēka, kas saglabājusies Vidzemes piekrastē.