Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Uzzini, kas Muzeju naktī notiks Jūrmalā!

© F64

Sestdien, 19.maijā, Jūrmalas muzeji un iestādes aicina uz starptautiskās muzeju nakts pasākumiem. Ar dzejas salātu gatavošanu, “Latviešu sapņa” izlozi, grafiti mākslas paraugdemonstrējumiem, vizināšanos ar elektroskrejriteņiem, izstādēm un radošām darbnīcām apmeklētājus gaidīs Jūrmalas pilsētas muzejs, Aspazijas māja, Bulduru Izstāžu nams (iepriekš – Mākslinieku nams), Raiņa un Aspazijas vasarnīca un "Elektrum" energoefektivitātes centrs.

Šī gada muzeju nakts tēma “Šūpulis” zīmīgi sasaucas ar Latvijas simtgadi un ir rosinājusi Jūrmalas muzejus apspēlēt idejas par tautas un valsts šūpuli, pirmsākumiem, šūpošanu un šūpošanos visdažādākajos aspektos.

Šī gada muzeju nakts tēma “Šūpulis” zīmīgi sasaucas ar Latvijas simtgadi un ir rosinājusi Jūrmalas muzejus apspēlēt idejas par tautas un valsts šūpuli, pirmsākumiem, šūpošanu un šūpošanos visdažādākajos aspektos.

Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu ielā 29) apmeklētājus gaidīs plkst. 18.00‒1.00 ar pasākumu “Sākums…”. Mainīgo izstāžu ciklā skatāma Agneses Bules izstāde “Latviešu sapnis sapņo par Latviju”, Adriānas Vīgneres personālizstāde “Simts un viena ikdiena” un Jekaterinas Grjazevas grafikas izstāde “Laika plūsma”. Tikšanās ar māksliniecēm un radošas aktivitātes viņu vadībā. Plkst. 18.00‒20.00 monotipiju darbnīcā katrs varēs uzzīmēt savu laika interpretāciju un veikt zīmējuma nospiedumu Jekaterinas Grjazevas grafikas izstādē Kamīnzālē. Plkst. 19.00‒20.00 Adriānas Vīgneres izstādē Mazajā zālē notiks interaktīva performance “Mākoņsajūtu darbnīca”, kurā, māksliniecei sadarbojoties ar apmeklētājiem, tiks papildināta izstāde. Plkst. 21.00‒22.00 Agneses Bules izstādē Lielajā zālē būs iespēja izzīlēt savu sapni no “Latviešu sapņa” skaidrojošās vārdnīcas.

Muzeja iekšpagalmā plkst. 19.00‒23.00 būs vērojami grafiti mākslinieku paraugdemonstrējumi ‒ 1918. gada pastmarkas attēla veidošana pēc jūrmalnieka mākslinieka Anša Cīruļa meta. Uz pagalma fasādes būs skatāms arī iepriekšējo muzeju nakšu grafiti mākslinieku sniegums, Jūrmalas skolēnu veidotie teksta grafiti.

Muzejā būs apskatāma arī pastāvīgā vēstures ekspozīcija “Rīgas Jūrmalas un Ķemeru kūrortu vēsture 18.‒20.gadsimtā”, ekspozīcija “Bērns kūrortā”, multimediāla ekspozīcija “Raiņa telpa. Plašums. Dziļums. Bezgalība”, digitālā prezentācija “Jūrmala Latvijas šūpulī. 1917.‒1920. gads”.

Aspazijas mājas dārzā (Z.Meierovica prospektā 18/20) plkst. 19.00‒23.00 notiks pasākums “Piedzimšanas gaisma”, kurā apmeklētāji tiks iesaistīti literārā piedzīvojumā “Matiass Knolls šūpolēs ar Aspaziju” ‒ dzejnieks un atdzejotājs Matiass Knolls atdzejos vācu valodā apmeklētāju izvēlētu dzeju no Aspazijas dzejas krājumiem. Paralēli norisināsies radošā darbnīca bērniem un pieaugušajiem “Katram savu sapņu ķērāju!” topošo mākslinieču Annas Kamaldiņas un Annas Lapiņas vadībā, bet māksliniece Ilze Dobele darbosies ar bērniem darbnīcā “Radīšanas brīdis”. No plkst. 18.00 pastāvīgā ekspozīcija būs slēgta.

Bulduru izstāžu namā (Muižas ielā 6) muzeju nakts aktivitātes “Šurpu turpu” norisināsies plkst. 18.00-24.00: lozēšanas un Mēness šūpošanas akcija “Šurpu turpu”; zīmogošana “Mēness zīme” un izstādes ‒ akcijas “Gada Nedarbs 2017” apskate. Plkst. 20.00‒20.30 mākslinieces Ievas Strazdiņas “Laimes krekliņa” izloze, plkst. 18.00‒23.00 pupu došanas, ņemšanas un stādīšanas akcija.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (J.Pliekšāna ielā 5/7) muzeju nakts programmā “Iekš kustības viss dzīves skaistums šūpojas” plkst. 19.00‒01.00 būs iespēja apskatīt izstādi “Saldus sapņus Lolītei”. Lai atsauktu atmiņā vai no jauna iepazītu Raiņa bērnu dzejas tēlu ‒ lellīti Lolīti, māksliniece Santa Kamaldiņa izstādei darinājusi bērnu un leļļu sedziņas tekstilmozaīkas tehnikā un fotogrāfs Ivars Krūmiņš ‒ leļļu portretus melnbaltās fotogrāfijas tehnikā. Muzeja pamata ekspozīciju papildinās radošas aktivitātes: plkst.19.00‒22.00 tekstildarbnīca “Deķītis Lolītei” mākslinieces Santas Kamaldiņas vadībā; 19.00‒21.00 dzejiski saimnieciska darbošanās muzeja dārzā - dzejas salātu gatavošana “Leļļu ķēķī”, dzejas dārza ravēšana un citi “Lellītes Lolītes dzejdarbi”.

Apmeklētājiem būs atvērta arī muzeja pastāvīgā ekspozīcija „Es un Tu”, kas veltīta Raiņa un Aspazijas mīlestības un daiļrades virsotnēm, un dzejnieku memoriālās istabas.

“Elektrum” energoefektivitātes centrā (Jomas ielā 4) plkst. 19.00‒01.00 muzeju nakts pasākumā “Iešūpojam energoefektivitātē” apmeklētājiem tiks piedāvātas radošās darbnīcas, FIZMIX eksperimenti un iespēja izmēģināt dažādu veidu elektrotransportu. “Elektrum” īsteno Latvijas simtgades iniciatīvu “Izdziedam 100” ‒ Muzeju naktī gan individuāli, gan grupās varēs iedziedāt kādu no interaktīvās mūzikas vietnē www.iedziedam100.lv apkopotajām dziesmām, lai kopā veidotu dāvanu Latvijai ‒ garāko dziedājumu vēsturē.

Jūrmalas pilsētas muzejs, Aspazijas māja, Bulduru izstāžu nams, Raiņa un Aspazijas vasarnīca un "Elektrum" Energoefektivitātes centrs ir vienojušies kopīgā akcijā - apmeklējot visus piecus objektus, Muzeju nakts apmeklētāji saņems pārsteiguma balvu.

Visos pasākumos ieeja bez maksas.