Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

AS "Sadales tīkls" uzlabo jelgavnieku elektroapgādes drošumu

VIENS NO VISNOZĪMĪGĀKAJIEM PROJEKTIEM klientu elektroapgādes drošuma un kvalitātes uzlabošanai ir apakšstacijas Miezīte rekonstrukcija. Pēc projekta realizēšanas AS Sadales tīkls uzlabos sniegto pakalpojumu kvalitāti vairāk nekā 12 000 klientu © Publicitātes foto

Lai klientiem ilgtermiņā nodrošinātu nepārtrauktu, drošu un kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi, AS Sadales tīkls Jelgavā un Jelgavas novada teritorijā plāno šogad atjaunot vidējā sprieguma elektrolīnijas 18 km garumā, zemsprieguma elektrolīnijas 24 km garumā un rekonstruēs vai izbūvēs jaunas 12 transformatoru apakšstacijas. Nozīmīgs projekts elektroapgādes drošuma uzlabošanai ir apakšstacijas Miezīte rekonstrukcija, pēc kuras atjaunošanas elektroapgādes drošums uzlabosies vairāk nekā 12 000 AS Sadales tīkls klientu.

Lai uzlabotu elektroapgādes drošumu un kvalitāti klientiem Jelgavā un Jelgavas novadā, AS Sadales tīkls ik gadu pilsētā realizē elektrotīkla rekonstrukcijas un pārbūves projektus, jo elektrotīkls kā jebkura inženiertehniska iekārta ir nepārtraukti jāuztur, jāpārbauda, noteiktā apjomā savlaicīgi jāatjauno, kā arī tajā jāievieš modernas un ilgtspējīgas iekārtas un tehnoloģijas. Pakāpeniski tiek atjaunotas gan vidējā sprieguma, gan zemsprieguma elektrolīnijas un rekonstruētas vai izbūvētas jaunas transformatoru apakšstacijas.

Pavasarī elektrotīkla rekonstrukcija noslēdzās Romas ielā, kur vienlaicīgi ar pašvaldības plānoto ielas rekonstrukciju veikta zemsprieguma 0,4 kV (kilovoltu) gaisvadu elektrolīnijas pārbūve par kabeļu līniju 3,6 km garumā, jaunas vidējā sprieguma 20 kV kabeļu līnijas izbūve 0,7 km garumā, kā arī gan rekonstruēta, gan izbūvēta jauna transformatoru apakšstacija. Šis bija viens no projektiem, kurš Jelgavas pilsētā realizēts vienlaicīgi ar pašvaldības plānoto ielas rekonstrukciju, un šāda labas sadarbības prakse ļauj gan pašvaldībai, gan AS Sadales tīkls efektīvāk izmantot investīcijām paredzētos līdzekļus, veicinot attīstību pašvaldībā un iedzīvotāju labklājību. Sadarbībā ar pašvaldību šogad tiks veikta arī transformatoru apakšstacijas pārcelšana no Jelgavas Amatu vidusskolas ēkas uz vidusskolas teritoriju, kas nepieciešams, lai pašvaldība sekmīgi veiktu plānotos būvniecības darbus.

Šobrīd elektrotīkla rekonstrukcija norisinās no Sakņudārza ielas līdz Ābeļu ielai, kur starp transformatoru apakšstacijām AS Sadales tīkls veic jaunas vidējā sprieguma 10 kV kabeļu līnijas izbūvi 0,6 km garumā, lai elektrotīkla bojājumu gadījumos klientiem nodrošinātu rezerves elektroapgādi no citas transformatoru apakšstacijas. Elektrotīkls tiek atjaunots arī pie Jelgavas apvedceļa, kur no Strautnieku ielas līdz Meža kapiem tiek veikta jaunas transformatoru apakšstacijas izbūve un zemsprieguma 0,4 kV gaisvadu elektrolīnija tiek pārbūvēta par kabeļu līniju 1,1 km garumā.

Pilsētas centrā šogad elektrotīkla pārbūvi AS Sadales tīkls plāno veikt arī K. Barona ielā, kur no J. Mātera ielas līdz Kultūras namam tiks pārbūvēta zemsprieguma gaisvadu elektrolīnija par kabeļu līniju 0,4 km garumā. Elektrotīkla rekonstrukcija ne vien uzlabos klientu elektroapgādes drošumu un kvalitāti, bet arī uzlabos pilsētvidi un paaugstinās sabiedrības drošību, jo gaisvadu elektrolīnijas balsti atrodas uz gājēju ietves.

Nozīmīgs projekts Jelgavas un novada iedzīvotāju un uzņēmumu elektroapgādes drošuma un kvalitātes uzlabošanai ir 1982. gadā izbūvētās 110/20/10 kV apakšstacijas «Miezīte» rekonstrukcija. Projekta īstenošanas gaitā tiek veikta esošās sadales ēkas pārbūve, jaunu 20 kV un 10 kV slēgiekārtu un elektroiekārtu uzstādīšana. Apakšstacija nodrošina elektroapgādi vairāk nekā 12 000 klientiem, un tās rekonstrukcija dos iespēju pie elektrotīkla pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus un esošajiem klientiem paaugstinās elektroapgādes drošumu. Apakšstacijas rekonstrukciju plānots pabeigt šogad, un kopējās prognozētās AS Sadales tīkls investīcijas apakšstacijas atjaunošanā ir 1 miljons eiro.

Jelgavas novada teritorijā šogad elektrotīkla pārbūve norisināsies Sesavas, Svētes, Glūdas, Vilces, Jaunsvirlaukas, Vircavas, Kalnciema lauku teritorijā. Pagastu teritorijās paredzēt atjaunot vidējā sprieguma elektrolīnijas 16,5 km garumā, zemsprieguma elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 19 km garumā un izbūvēt jaunas vai rekonstruēt 8 transformatoru apakšstacijas.

Pēc šogad plānoto projektu realizēšanas Jelgavā un Jelgavas novadā elektroapgādes drošums un kvalitāte būtiski uzlabosies vairāk nekā 800 klientiem, un kopējās AS Sadales tīkls investīcijas elektrolīniju atjaunošanā ir 995 tūkstoši eiro.