Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspilī par 15 miljoniem ierīkos sistēmu, kas ļaus sadzīves atkritumus izmantot kā kurināmo

© f64

Ventspils centralizētajā siltumapgādē plānots izmantot siltumenerģiju, ko saražos, izmantojot no sadzīves atkritumiem iegūto kurināmo, informēja pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Kalsere.

Siltumapgādes uzņēmuma "Ventspils siltums" teritorijā, Talsu ielā 69, paredzēts uzstādīt no atkritumiem iegūtā kurināmā reģenerācijas iekārtas. Katlu mājā iegūtā siltumenerģija tiks novadīta centralizētajā siltumapgādes tīklā, bet saražoto elektroenerģiju izmantos reģenerācijas iekārtu un "Ventspils siltuma" katlumāju pašpatēriņam.

Reģenerācijas iekārtas nominālā ražošanas jauda būs astoņi megavati (MW) siltumenerģijai un 1,3 MW - elektroenerģijai. Katlumājas darbībai gadā plānots izmantot līdz 21 210 tonnām no atkritumiem iegūtā kurināmā.

Plānotās projekta izmaksas veido ap 15 miljoniem eiro, no tiem deviņi miljoni eiro būs Eiropas Savienības līdzfinansējums.

Kā skaidroja Kalsere, sadarbojoties "Ventspils labiekārtošanas kombinātam", "Ventspils siltumam" un Ventspils pilsētas domei, ir radīts atkritumu atkārtotas izmantošanas, pārstrādes un reģenerācijas plāns, kas sasaucas arī ar Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā 2013. - 2020.gadam noteiktajiem atkritumu apsaimniekošanas mērķiem - nodrošinot atkritumu kā racionālu resursu izmantošanu, veicināt atkritumu pārstrādi un apglabāto atkritumu apjoma samazināšanu.

Strādājot pie šīs ieceres, kopā ar valsts vides institūciju un nozares speciālistiem iepriekšējos gados iepazīta līdzīga pieredze Lietuvā, Somijā, Itālijā, Čehijā un citās valstīs, apskatot un iepazīstot darbībā sadedzināšanas iekārtas, kurās tiek izmantots no atkritumiem iegūtais kurināmais, un dažādas atkritumu sadedzināšanas tehnoloģijas.

Ventspilī no atkritumiem iegūtā kurināmā reģenerācijai tiek izskatīti divi alternatīvi risinājumi - izmantot slīdošās pamatnes tipa krāsns tehnoloģiju vai verdošā slāņa tehnoloģiju.

Iecere paredz, ka tehnoloģiskās iekārtas tiks izvietotas slēgtā ražošanas ēkā. No atkritumiem iegūtais kurināmais uz katlu māju tiks piegādāts ar autotransportu slēgtos konteineros kā beramkrava, tādējādi izslēdzot smaku izplatību. Kurināmā pieņemšana paredzēta slēgtā telpā, kurā būs izvietots ielādes bunkurs ar iekraušanas mehānismiem. Kurināmā uzglabāšana ārpus katlu mājas telpām nav paredzēta, līdz ar to smaku izplatība apkārtējā teritorijā tiks maksimāli ierobežota, norādīja Kalsere.

Sadedzinot no atkritumiem iegūto kurināmo, veidosies dūmgāzes, tādēļ iekārtās ir paredzēta vairāku posmu dūmgāzu attīrīšanas sistēma ar visaugstākajām vides aizsardzības prasībām, lai dūmgāzu attīrīšanas pakāpi nodrošinātu atbilstoši noteiktajiem robežlielumiem ar krietnu drošības rezervi. Tiks nodrošināts, ka dūmgāzu filtru sistēma ierobežos piesārņojošo vielu emisiju un smaku izplatību. Kā skaidroja "Ventspils labiekārtošanas kombinātā", dedzinot no atkritumiem iegūto kurināmo, atmosfērā emisiju izplūde ir daudzkārt mazāka nekā tradicionālajās katlu mājās, kurās tiek sadedzināta biomasa vai fosilie kurināmie - akmeņogles, mazuts vai gāze. Lai novērotu atmosfēras emisijas daudzumu, dūmgāzu sistēma tiks novērota nepārtrauktā tiešsaistes režīmā.

Pagājušā gada 4.oktobrī notika šīs ieceres ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējā sabiedriskā apspriešana, kad ikviens iedzīvotājs varēja iesaistīties projekta apspriešanā. Apspriešanas laikā komentāri netika saņemti.

Pērn septembrī Vides pārraudzības valsts dienests pieņēma lēmumu par ietekmes uz vidi novērtējuma piemērošanu paredzētajai darbībai no atkritumiem iegūtā kurināmā reģenerācijai un novembrī izstrādāja programmu, kas ietver vides aizsardzības prasības un noteikumus, kā arī ietekmes novērtējuma turpmākai veikšanai nepieciešamo pētījumu un organizatorisko pasākumu kopumu, kas ļaus izvērtēt plānotās darbības ietekmi uz apkārtējo vidi.

Veiktie pētījumi ir apkopoti ziņojumā, ko izstrādāja SIA "GeoConsultants". Ziņojuma publiskā apspriešana notiks 4.jūnijā, plkst.17.30 Ventspils Galvenajā bibliotēkā. Ar sagatavoto ziņojumu un tā materiāliem var iepazīties darba laikā Ventspils pilsētas domē un "Ventspils labiekārtošanas kombinātā", kā arī interneta vietnēs "Ventspils.lv", "vlk.lv" un "geoconsultants.lv". Rakstiskus priekšlikumus un viedokļus par sagatavoto ziņojumu var iesniegt Vides pārraudzības valsts birojā līdz 21.jūnijam.

"Ventspils labiekārtošanas kombināts" parakstījis līgumu ar konsultantu firmu no Itālijas "W.T.E. Waste To Energy" par katlumājas tehniski ekonomiski pamatota būvprojekta principiālo risinājumu alternatīvu salīdzinājumu, būvprojekta minimālā sastāvā izstrādi, kā arī tehnisko specifikāciju izstrādi apvienotajam projektēšanas un būvniecības līgumam.

Projektēšanas darbus plānots sākt 2019.gada sākumā, savukārt, būvdarbus - 2019.gada vidū. Paredzēts, ka katlu māja, kas izmantos no atkritumiem iegūtu kurināmo, varētu sākt darbību 2020.gada otrajā pusē.