Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Zaļzemniekiem – nopietna politiskā izšķiršanās

© F64

Jūrmalā pārsteigumu nebija: skaitliski uzvarēja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksts, iegūstot sešas deputātu vietas. Par saraksta līderi Gati Truksni nobalsoja 8310 jūrmalnieku, ieliekot pretim viņa uzvārdam 3369 plusiņus. Nacionālās apvienības «kontā» – divas vietas, kuras ieņem jauni un aktīvi politiskie cīkstoņi, Saskaņa ieguvusi trīs vietas, savukārt Tev, Jūrmalai, kas vienojās kopīgā dziesmā ar Jauno konservatīvo partiju, vēlētāji piešķīra četras vietas. Stabilai koalīcijai pietiktu ar ZZS un Tev, Jūrmalai (TJ) politisku vienošanos, taču TJ līderis Arnis Ābelītis jau iepriekš strikti noteica, ka ar ZZS viņa partijai nekādu kopīgu darīšanu nebūs.

Jau vakar sākās politisko spēku sarunas par iespējamo koalīciju Jūrmalā, un kuluāru apspriedēs viens no visticamākajiem variantiem bija ZZS un Saskaņas vienošanās, izveidojot koalīciju ZZS + Saskaņa. Tā, politiķuprāt, ir zināma stabilitāte, ja koalīcijai ir deviņas balsis no piecpadsmit. Par ideoloģiskajām pretrunām pagaidām netiek spriests, jo pašvaldības par primāriem parasti uzskata saimnieciskos jautājumus. Iespējams arī, ka par domes priekšsēdētāja (vai priekšsēdētājas) vietnieci varētu virzīt Larisu Loskutovu (Saskaņa), kas Jūrmalas domē strādās jau vairākus sasaukumus pēc kārtas: viņa pārzina pilsētas problēmas, ir populāra jūrmalnieku vidū. Tomēr zaļzemniekiem būs arī jāiespringst: lai pilsētā saglabātu to latviskumu, kas vēl tajā ir palicis, nedrīkstēs pakļauties Saskaņas ideoloģijai, kuru tā spodrina visur un vienmēr. Šāda koalīcija būs nopietna politiskā izšķiršanās tieši zaļzemniekiem.

Nerimst runas par noslēpumaino Gati Truksni, kuru pēdējā laikā neviens nav redzējis, un asmēļi piebilst, ka pašvaldības vēlēšanās uzvarēt ir iespējams ļoti vienkārši: uz ilgāku laiku pazūdot «no ekrāniem». Tomēr saraksta līderis nav pazudis neglābjami un uzrunā jūrmalniekus: «Kam domāta pilsēta? Lai tajā dzīvotu laimīgi cilvēki. Un laimīgs pilsētnieks būs ražīgs un darbīgs pilsētnieks. Nelaimīgi un depresīvi cilvēki ir bez enerģijas, viņi nevar veidot laimīgu pilsētu. Tāpēc mēs darīsim visu, lai jūrmalnieki kļūtu par skaistākās, draudzīgākās un laimīgākās pilsētas iedzīvotājiem. Mēs neapstāsimies tikai pie skolēnu brīvpusdienām un NĪN likmes pazemināšanas, mēs izdarīsim tā, ka Jūrmala kļūs par ekotūrisma, medicīnas tūrisma, gastronomijas tūrisma, festivālu un konferenču tūrisma galvaspilsētu.»

Viss ir pareizi, un viss ir izdarāms. Stratēģiskie plāni ir skaidri, atliek vien izvēlēties taktiku. Bet viens no pirmajiem un svarīgākajiem taktikas momentiem būtu: Jūrmalas zaļzemniekiem atbrīvoties no politiskajiem intrigantiem un partijpārbēdzējiem, kas neļauj strādāt un grauj pašu partiju, kā arī atteikties no apšaubāmiem sponsoriem, kas atklāti atbalsta korupciju. Tas ļautu atgūt vēlētāju uzticību, kas, salīdzinot ar pagājušajām pašvaldības vēlēšanām, tomēr bija kritusies.

Savukārt partijas Tev, Jūrmalai popularitāte izauga līdz četrām domes vietām. Partijas līderis Arnis Ābelītis pēdējos mēnešos ļoti aktīvi strādāja ar vēlētājiem, «paņemot» lielu daļu Ķemeru, Slokas un Kauguru vēlētāju. Pirms vēlēšanām Arnis Ābelītis teica: «Mēs aicinām prasmīgi izmantot jūrmalnieku naudu. Ir jāattīsta infrastruktūra, daudzviet vēl vajag labiekārtot namu iekšpagalmus, asfaltēt grantētās ielas. Svarīgi ir samazināt NĪN: atlaides vienīgajam mājoklim tiek piemērotas no likmes 1,5%, taču tās var piemērot no 0,2% likmes. Mūsu princips: nemelot un nezagt, tikai godīgi darīt savu darbu.» Iespējams, ka šai partijai būtu vēl lielāks atbalsts, ja tā nebūtu salikusies vienuviet ar odiozu slavu ieguvušo Strīķes un Juraša politisko veidojumu. TJ sarakstā bija daudz cienījamu cilvēku, kuri neiekļuva domē - visticamāk, ne tikai tādēļ, ka konkurence bija augsta, bet arī tādēļ, ka partneri nebija īstie. Katrā ziņā, šis aspekts Jūrmalā tika apspriests ne reizi vien.

Vilšanos piedzīvoja partija Gods kalpot mūsu Latvijai, vēlēšanās nepārvarot piecu procentu barjeru. Tas bija viens no Jūrmalas vēlēšanu pārsteigumiem, jo šī partija pilsētā strādāja nopietni un aktīvi, izvirzot jūrmalniekiem svarīgus mērķus. Savukārt par sīkpartijām, kas nāca ar odioziem lozungiem un izcilu politisku mazspēju, nav vērts pat gaisu tricināt. Bet, runājot kopumā par vēlēšanu iznākumu, jācer, ka jūrmalnieki atcerēsies deputātu solījumus un turēs pie vārda to devējus.