Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ušakovs: Pārējām partijām jālemj par sadarbības vīziju

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Jautājums par iespējamu sadarbību ar opozīciju pašreiz nav adresējams man, jo pirms vēlēšanām visas šīs partijas parakstīja vienošanos, ka nekādā veidā nesadarbosies ar politisko spēku "Saskaņa"/"Gods kalpot Rīgai" ("Saskaņa"/GKR), intervijā Latvijas televīzijai sacīja Rīgas mērs, "Saskaņas" vadītājs Nils Ušakovs.

Ušakovs sacīja, ka šīm partijām ir jāpieņem lēmums, kādā veidā viņas būtu gatavas "pie mums nākt un piedāvāt savu vīziju par sadarbību, un tad arī skatīsimies".

Pirms vēlēšanām "Vienotība", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) parakstīja sadarbības memorandu, kas paredz pēc vēlēšanām neveidot koalīciju ar "Saskaņa"/GKR.

Kā ziņots, pašreizējam Rīgas domes vadošajam politiskajam spēkam "Saskaņa"/GKR izdevies saglabāt vairākumu galvaspilsētas domē, vienlaikus tas ir zaudējis būtisku deputātu mandātu skaitu pašvaldībā, liecina jaunākie Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Pēc balsu saskaitīšanas 149 iecirkņos no kopumā 158 šis politiskais spēks saņēmis 51,40% atbalstu. Tas nozīmē, ka "Saskaņa"/GKR nākamajā Rīgas domes sasaukumā varētu iegūt 33 deputātu mandātus. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, kurās galvaspilsētas domē kopumā tika ievēlētas trīs partijas, "Saskaņa"/GKR saņēma 58,54% balsu, kas ļāva tai tikt pie 39 mandātiem.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Kā liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti, Rīgas domē kopā ar "Saskaņu"/GKR varētu būt ievēlēti politiskie spēki no vēl četriem sarakstiem - Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un "Latvijas attīstībai" (LA) apvienotā saraksta, kas saņēmis 13,46% vēlētāju atbalstu, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ar 13,26% vēlētāju atbalstu, VL-TB/LNNK ar 9,13% atbalstu un "Vienotības" ar 6,15% atbalstu.

Atbilstoši šādam balsu sadalījumam LRA un LA saraksts Rīgas domē saņemtu deviņus deputātu mandātus, JKP - astoņus mandātus, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - sešus mandātus, bet "Vienotība" - četrus, liecina aģentūras LETA veiktie provizoriskie aprēķini.

Pārējās partijas pašlaik nav pārvarējušas 5% barjeru, kā pirmajai aiz svītras paliekot ZZS ar 3,27% vēlētāju atbalstu.