Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Valdība lems par 193 636 eiro piešķiršanu Brīvības pieminekļa restaurācijai

© f64

Ministru kabinets (MK) šodien lems par 193 636 eiro piešķiršanu Brīvības pieminekļa restaurācijai, liecina valdības darba kārtība.

Līdzekļus 193 636 eiro apmērā Kultūras ministrijai paredzēts piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas tālāk tiktu pārskaitīti "Rīgas pieminekļu aģentūrai". Pieminekļa restaurāciju paredzēts pabeigt šī gada laikā.

Pieminekļa apkopes un restaurācijas darbu veikšanas termiņš esot pienācis pirms pāris gadiem. Šī vasara esot pēdējais brīdis, lai pieminekli sakoptu pirms Latvijas simtgades pasākumiem. Darbi esot ieplānoti, bet ne Rīgas pašvaldība, ne valsts tiem vēl nav atvēlējusi finansējumu.

Par Brīvības pieminekļa uzturēšanu atbildīgās Rīgas pašvaldības struktūras "Rīgas pieminekļu aģentūra" darbības stratēģijā līdz 2019.gadam viens no punktiem ir minētā monumenta restaurācija, tomēr 14.martā domes apstiprinātajā aģentūras darba plānā 2017.gadam tādas pozīcijas nav, informē laikraksts.

Pēdējā reize, kad restauratori tika pie Brīvības pieminekļa augšdaļas, bija 2006.gada pavasaris. Toreiz tika no jauna apzeltītas trīs zvaigznes. Tagad obeliska augšdaļā veicamo darbu apjoms ir lielāks, taču naudas darbiem nav. Kā skaidro Pieminekļu aģentūrā, nepieciešami aptuveni 200 000 eiro.

Pieminekļu aģentūras galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums skaidro, ka pieminekļa apakšdaļa tiek sakopta visu laiku, šuves tīra katru gadu. Bet tas notiek acu līmenī. Cilvēki neredz, kas notiek 40 metru augstumā.

Darbalauks šoreiz ir tieši pieminekļa augšdaļā. 2006.gadā tika atjaunots zvaigžņu zeltījums, bet sakopt pašu vara figūru un obelisku traucējuši laika apstākļi.

Uz figūras kapara virsmām veidojas nelabvēlīgi savienojumi, kas jānotīra un jāuzklāj pārklājums. Ja pārklājums vairs nefunkcionē, šie savienojumi ieskalojas travertīnā kā zaļi vara sāļi. Veidojas pamanāmi notecējumi. Ja nekas netiks darīts, pēc brīža tā būs problēma, skaidro restaurators.

Pie paša ar travertīnu apšūtā obeliska nekas neesot darīts kopš 2001.gada. "Obelisks ir jāpārklāj ar ūdeni atgrūdošu šķidrumu. Pagājuši 16 gadi, un jebkuram virsmas pārklājumam tas ir stipri par daudz. Optimālais kalpošanas laiks virsmas pārklājumam ir pieci gadi," skaidro Graudums. Viņaprāt, ideālā variantā Brīvības pieminekli no augšas līdz apakšai vajadzētu sakopt ik pēc pieciem gadiem.