Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju sola pabeigt līdz 2021. gada janvārīm

ATVADAS. Teātra skatuve vēl vecajā variantā © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

«Nevaram solīt īsu būvniecības periodu,» par Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju saka VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes locekle Līga Ermane. Pašlaik darbu plānā ierakstīts, ka teātra trupa Lāčplēša ielā 28 atgriezīsies 2020. gadā vai 2021. gada janvārī.

Kādreizējās Tabakas fabrikas ēkas ir pielāgotas teātra vajadzībām, un būvnieki rēķinās ar to, ka 30. jūnijā telpas nodod Jaunā Rīgas teātra rīcībā. Būvnieku uzdevums ir arī palīdzēt pārcelties uz telpām Miera ielā 58A, kur uz vairākiem gadiem teātris radīs mājvietu. Lāčplēša ielā 28 foajē akurāti saliktas kastes, uz kurām uzrakstīti izrāžu nosaukumi. Prom vešanai sagatavoti tērpu statīvi. Skatuve aizbarikādēta ar skatuves prožektoriem. Režisore Māra Ķimele vakar domīgi izstaigāja skatuvi un atvadījās no teātra. Kad aktieri un režisori šajā ēkā atgriezīsies, tā jau būs pilnīgi cita.

SKATĪTĀJU VIETĀS. Jaunā Rīgas teātra valdes locekle Gundega Palma un VAS Valsts nekustamie īpašumi valdes locekle Līga Ermane uz atvadām piesēdušas teātra krēslos. Vispirms tie bijuši Nacionālajā teātrī, bet šajās dienās tiks aizgādāti uz bijušo Tabakas fabriku, uz Jaunā Rīgas teātra pagaidu mājām / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Tagad aplūkojams tas, ko skatītāji neredzēja. Skatuve ir bijusi seklāka, bet vēlāk iebūvēta dziļāk zālē. Krēsli piedzīvojuši izrādes divos teātros - vispirms Nacionālajā, bet no 2003. gada Jaunajā Rīgas teātrī. Koks gan mazliet apskretis, bet sēdekļi, rādās, nav daudz cietuši un izsēdēti. Būvnieki urbj un kaļ, līdz cieši pieskrūvētās koka kājas atrauj no grīdas. Tagad krēslus pārvedīs uz Tabakas fabriku, bet pēc tam - laiks rādīs.

L. Ermane Neatkarīgajai sacīja, ka pašlaik ir būtiski, lai Tabakas fabrikas telpas tiktu pielāgotas un iekārtotas teātra vajadzībām, bet ēkas Lāčplēša ielā 28 rekonstrukcija ir atsevišķs projekts. Iepirkums būvniecībai vēl tiks izsludināts, taču jau tagad var teikt, ka projekts vērtējams kā ļoti sarežģīts.

Pirms Līgo svētkiem Jaunais Rīgas teātris aizvadīja pēdējās divas izrādes ēkā Lāčplēša ielā pirms rekonstrukcijas - Kārkli un Lakstīgalu māja. Teātra aktieri Gundara Āboliņa vadībā kopā ar skatītājiem atvadījās no ierastajām telpām un lielā vīna pudelē simboliski iepildīja visas emocijas un smaržas, kas valda teātrī. Katrs atvadu pasākuma apmeklētājs varēja līdzi paņemt nelielu mēģenīti ar teātra smaržu un aktieru autogrāfiem. Zināms, ka teātra mājā tiks saglabāts režisora Eduarda Smiļģa kabinets un atgriezīsies arī skatītāju zāles art deco brūnie apdares paneļi.

PROM. Pirmie trīs krēsli ir demontēti un tiek iznesti no skatītāju zāles / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Sociālajā tīklā Facebook teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis uzrakstīja, ka būs vajadzīga jauna trupa, kas sabalansēta pa vecumiem un citiem kritērijiem. Tāpēc daļa aktieru strādās ārštatā. Pēc remonta teātra telpās Lāčplēša ielā būs trīs skatuves, kur katru vakaru jāspēlē izrādes. Nākamā gada vasarā Latvijas Kultūras akadēmija uzņems jauno Jaunā Rīgas teātra aktieru kursu, kuri tiks speciāli gatavoti tieši šī teātra vajadzībām.