Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lielie projekti Rīgā tur būvniekus spriedzē

BŪVNIEKI STRĀDĀ. Viens no lielākajiem projektiem – Centra sporta kvartāls – tiks pabeigts jau šogad līdz 2. septembrim. Rotaļu laukums jau tiek izmēģināts un iemēģināts. Sporta kvartālā būs viens no lielākajiem veloparkiem pasaulē, skeitparks, futbola laukums, latviešu basketbola zvaigznes Kristapa Porziņģa basketbola laukums, divi multifunkcionālie laukumi, laukumi pludmales volejbolam, tāllēkšanas sektors, laukums ielu vingrošanai un citas aktīvās atpūtas zonas. Nākamgad un 2019. gadā tiks izveidoti lieli sporta kompleksi Pārdaugavā – Imantā, Ziepniekkalnā un Zolitūdē –, un katram no tiem meklēs raksturīgu simbolu, kas apkaimi padarītu atpazīstamu © Ilze Zvēra/F64

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves projektā iesaistīs arī ārzemju ekspertus, lai viņi konsultētu par metāla konstrukciju drošību, savukārt VEF Kultūras pils rekonstrukcijas galīgās izmaksas tiks noskaidrotas divu mēnešu laikā. Šie ir divi no Rīgas domes uzsāktajiem vērienīgākajiem projektiem, kuru būvniecība ir sarežģītāka un būs dārgāka, nekā sākotnēji plānots.

Par Mežaparka Lielās estrādes pārbūvi Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs saka: «Mūsu kritēriji - drošība un ilgtspējība. Lai estrāde var stāvēt vairāk nekā 100 gadu. Ja šo kritēriju dēļ vajadzēs sadārdzināt projektu, tad tas tiks izdarīts.» VEF Kultūras pils rekonstrukcija ir ne mazāk sarežģīts projekts - būvniekam grūti piesaistīt apakšuzņēmējus, ēka ir sliktā tehniskā stāvoklī, un skaidrs, ka būs nepieciešams papildu finansējums. Tikai sākot atjaunot ēku, būvnieki atklāja, ka savulaik tās celtniecībā izmantoti nekvalitatīvi materiāli, ja tos tā var nosaukt, - būvgruži, šķembas, laukakmeņu gabali, tāpēc ēkas rekonstrukcija būs dārgāka. O. Burovs lēš, ka divu mēnešu laikā tiks noskaidrots papildus nepieciešamais finansējums un septembrī varēs nosaukt galīgās izmaksas.

Lielās estrādes pārbūve notiek saskaņā ar grafiku un pat raitāk. Skatītāju zonā no 2196 pāļiem iedzītas aptuveni divas trešdaļas. Sākotnēji šos darbus bija plānots pabeigt augusta vidū, tomēr visu pāļu iedzīšanas darbus pabeigs līdz 15. jūlijam un varēs sākt betonēšanu. O. Burovs tagad vērtē, ka spēle uz visu banku bijusi pareiza - konkursa dalībnieki gan pārsūdzēja konkursa nolikumu, bet Īpašuma departaments to neatcēla, vien mainīja atsevišķus nosacījumus, lai Mežaparka Lielās estrādes skatītāju zonas un estrādes pielāgošanu 2018. gada XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem varētu pabeigt paredzētajā termiņā. Ja līgums ar būvniekiem tiktu parakstīts vēlāk, nevis aprīlī, tad rastos problēmas ar darbiniekiem, jo celtniecības nozarē to trūkst.

Projekta otrajā kārtā vēl ir daudz nezināmo, piemēram, skatuves metāla konstrukciju izbūve. Tāds projekts ir unikāls Baltijā, tāpēc nolemts piesaistīt pieredzējušus ārzemju konsultantus - tādus, kas piedalījušies futbola stadionu projektēšanā. Tāds uzņēmums ir sameklēts. Lielās estrādes pirmā posma rekonstrukcijas darbi tiks nodoti ekspluatācijā 2018. gada 18. jūnijā. Pēc Dziesmu un deju svētkiem plānots Mežaparka estrādē sarīkot dažus koncertus un jau nākamā gada augustā uzsākt projekta otro posmu - pārbūvēt estrādi. «Šobrīd nevaru pateikt, cik ilga būs būvniecība. Noteikts termiņš būvniecību uzsākt 2018. gada augustā, un 2021. gada 4. maijā svinam Lielās estrādes atklāšanu. Kad izsludināsim konkursu par būvprojektu, tad varēsim runāt konkrētāk,» saka O. Burovs.