Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

IESKATIES: Kā plānots izmainīt Skanstes apkaimi?

© F64

Aizauguši celiņi, trīs metrus augstas niedres pie stāvoša duļķaina ūdens un pamestas dārza mājiņas, kurās mitinās cilvēki bez noteiktas dzīvesvietas – tā pašlaik izskatās daļa Skanstes teritorijas. Attīstīta infrastruktūra, dzīvojamie kvartāli un jaunas ielas, Laikmetīgās mākslas muzejs, konferenču zāles, ofisi un trīs parki, kuros skanēs bērnu smiekli un strūklaku šļakatas – tā plānots izveidot jaunās pilsētas apkaimi jau 2024. gadā, vēsta Rīgas pilsētas pašvaldības portāls Riga.lv

228 hektāri lietojamas platības

Rīgā ir gan klusais, gan vēsturiskais centrs, bet tagad būs arī biznesa centrs. Pēc kvalitatīvu un mūsdienīgu ofisu daudzuma Latvijas galvaspilsēta jūtami atpaliek no Viļņas, kura visveiksmīgāk no visām Baltijas valstīm akumulē lielo pasaules uzņēmumu ofisus un to investīcijas. Bet Rīga nepelnīti stāv maliņā, kaut gan šeit ir teritorija pilsētas centrā, kas tam būtu ideāli piemērota - Skanstes ielas apkaime.

Rīgas pašvaldība sadarbībā ar privātajiem investoriem nākamo gadu laikā ievērojami labiekārtos Skanstes apkaimi, izbūvējot ielas, komunikācijas un zaļo zonu. Tas faktiski kļūs par pirmo jaunas apkaimes izveidošanas gadījumu galvaspilsētā (neskaitot nelielos Dreiliņus). Un attīstība noritēs strauji, par ko liecina Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta lokālplānojums.

Skanstes apkaimes teritorijas lokālplānojums izstrādāts 228 hektāru plašai teritoriju starp Pulkveža Brieža ielu, Ganību dambi, dzelzceļa trasi, Duntes ielu, Skanstes ielu, Vesetas ielu un tās turpinājumu, Emiļa Melngaiļa ielu un Hanzas ielu. Tas tika nodots sabiedriskajai apspriešanai un tagad izveidota pilnveidota redakcija, par ko lems dome.

Tūkstošiem strādājošo un dzīvojošo, miljoniem apmeklētāju

Teritorijas attīstībā aktīvi piedalīsies visi kopā - pašvaldība un uzņēmēji, piesaistot ES finansējumu, iegūstot jaunu un modernu Rīgas apkaimi. Jau tagad uzņēmēji Skanstes apkaimē veikuši lielus ieguldījumus - 245 miljonus eiro - ir uzbūvēta arēna “Rīga”, Olimpiskais sporta centrs, vairākas biroju un dzīvojamās ēkas. Līdz 2024.gadam papildus jau ieguldītajiem miljoniem investīcijas sasniegs 800 miljonus eiro, tiks uzbūvēta koncertzāle, konferenču centrs, laikmetīgās mākslas muzejs, kā arī daudz biroju un dzīvokļu, radošais kvartāls, jauno uzņēmēju biznesa inkubators. Pateicoties tam, apmeklētāju skaits Skanstes sabiedriskajos objektos palielināsies no kādreizējiem 1,8 miljoniem līdz 3 miljoniem gadā.

F64

Skanstē jau ir Arēna “Rīga”, kuru apmeklē vairāk nekā pusmiljons apmeklētju gadā, Olimpiskais sporta centrs, kura apmeklētāju skaits pārsniedz 1,3 miljonus gadā. Šajā apkaimē dzīvo 2500-3000 cilvēku, strādā - 9000-10 000.

Jaunas ielas, tramvaja līnija un parks

Savukārt pašvaldība, izmantojot ES naudu, palīdzēs sakārtot infrastruktūru - būvēs ielas, tramvaja līniju, komunikācijas, līdz ar to te izveidosies jauns Rīgas centrs, kas turklāt būs zaļākā un skaistākā apkaime pilsētā.

Pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora Dzintara Baloža vārdiem Skanstes apkaimes teritorijas prezentācijā, Skanstes apkaimes attīstības risinājumi ir kompleksi, un būs jāīsteno gan pašvaldībai, gan komersantiem, kopīgiem spēkiem veicot šīs degradētās teritorijas revitalizāciju. Līdz 2020. gadam Skanstes apkaimes degradētajā teritorijā paredzēts izbūvēt infrastruktūru, kā rezultātā tiks radīta sakopta un sabiedrībai viegli pieejama un lietojama pilsētvide.

Pirmo reizi panākta vienošanās ar investoriem, ka viņi par savu naudu īstenos ne tikai ieplānoto objektu celtniecību, bet arī veiks teritorijas apzaļumošanas darbus.

Pilsētas attīstības departamenta realizētā projekta „Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārta” gaitā paredzēts izbūvēt ielas, gājēju ietves un veloceliņus. Līdz 2020. gadam plānots izbūvēt Lapeņu, J. Dikmaņa, J. Krūmiņa, J. Daliņa ielas un ar to saistītās inženiertehniskās komunikācijas, kā arī atklātu lietus ūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu (kanālu un dīķi) gar Lapeņu ielu, kā arī veikt pieguļošās teritorijas labiekārtošanu. Par infrastruktūras centrālo objektu kļūs jaunā tramvaja līnija - gredzenveida maršruts apkārt Skanstei. Jauno ielu attīstībā jau ir ieguldīti 7 miljoni eiro, no kuriem 5 miljoni ir Eiropas Savienības līdzfinansējums.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā