Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pokrova kapos notiek liela rosība

SARKANAIS LAUKUMS. Apbedījumu remontu un atjaunošanas darbus Pokrova Brāļu kapos pasūtījusi Krievijas vēstniecība. Tā vēsta būvtāfele. Karavīru pīšļu aprūpi regulē speciāls līgums starp Latviju un Krieviju © F64

Pokrova kapos notiek liela rosība. Vienā malā starp retākiem apbedījumiem rūgst branga komposta kaudze, placī pie garāžas sastumti būvgruži, kas nepatīk Rīgas būvvaldei un Valsts vides dienestam, bet Pērnavas ielas pusē Krievijas Federācijas vēstniecība Latvijā remontē padomju armijas nelaiķu apbedījumu vietas.

To, ka viena valsts aprūpē otras valsts kritušos un ļauj to darīt arī pašai, noteic speciāls līgums, kas noslēgts 2007. gadā: Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanās par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā. Tas noteic, ka puses veic abu valstu teritorijās esošo apbedījumu apzināšanu, uzskaiti, ierīkošanu un uzturēšanu. Latvija sedz izdevumus par Krievijas karavīru apbedījumu uzturēšanu un otrādi. Taču līgumslēdzējām pēc saviem ieskatiem ir tiesības veikt papildu darbus un ieguldīt papildu līdzekļus. Un darbi Pokrova kapos ir tieši šāds gadījums. Pasūtītājs ir Krievijas vēstniecība. Bronzas piemineklim - karavīram ar Padomju Savienības karogu rokās - līdzās esošajiem apbedījumiem tiek pārbetonētas apmalītes un ieklāti celiņi. Mūžīga slava varoņiem kritušiem cīņā par mūsu zemes brīvību un neatkarību. 1941-1945 g. - tā rakstīts uz pieminekļa. Krita gan viņi ne par Latviju, bet savu dzimteni. Taču kapos kārtībai jābūt. Tāpēc Neatkarīgā painteresējās, kāpēc būvdarbu veicējs SIA RK Solves nav atrodams būvkomersantu reģistrā. Rīgas būvvaldē skaidro, ka jaunpieņemtie Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi sīku būvdarbu gadījumos ļauj iztikt bez pilnas saskaņošanas procedūras. Kapavietas pat pieminētas atsevišķi - piemiņas zīmi, pieminekli, soliņu, apmales, sētu u. tml. nav jāsaskaņo. Tātad arī oficiāli reģistrēts būvkomersants nav jāpiesaista. Ar Padomju Savienības cīnītāju aprūpi viss esot kārtībā.

Taču, kā informē Rīgas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka, citā Pokrova kapu daļā būvuzraugiem gan ir iebildes.

Apsaimniekotājiem iepriekš izdota būvatļauja bijušās garāžas ēkas rekonstrukcijai par apbedīšanas namu, un tagad tā ir apturēta, jo teritorijas līdzināšanai izmantoti būvgruži un dažādi ražošanas atkritumi. Arī Valsts vides dienests teicis, ka tā darīt nedrīkst. Kamēr gruži netiks aizvākti, būvvalde izdoto būvatļauju neatjaunos. Sazvanītais kapu administrācijas pārstāvis Viktors Smirnovs tikmēr nekādus pārkāpumus neatzīst. Garāžas ēka par apbedīšanas namu netiek pārbūvēta, un nekādi būvdarbi kapos vispār nenotiekot. Pagājušajā nedēļā objektu apsekojušais Rīgas būvvaldes inspektors gan ir citās domās. Un arī pie ieejas kapos izkārts liels plakāts ar uzrakstu Pokrova kapu rekonstrukcija.