Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

ĒKA RĪGĀ: Rīgas 3. arodskolas audzēkņi izlikti, ķīniešu krāpēji ielaisti

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Ēku Rīgā, Vijciema ielā 6/8, kurā saistībā ar Ķīnas Tautas Republikas pilsoņu apkrāpšanu tika aizturēti pārdesmit cilvēki, tikai pirms pāris nedēļām atbrīvoja Rīgas 3. arodskola. Tagad to apsaimnieko SIA Grata, kas pastarpināti pieder Latvijā dzīvojošajam ukraiņu miljonāram Arturam Jeresjko.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka arodskolas dienesta viesnīca bija viena no sešām vietām, kurās pirmdien notika kratīšana un vērienīgi aresti. Mācību iestādes administrācijā vēlējāmies noskaidrot, vai pārdesmit cilvēki, kas stingrā policijas un robežsardzes uzraudzībā tika sasēdināti konvoja autobusā, tiešām ir topošie metinātāji, metālapstrādātāji, lietveži un programmētāji. Izrādās, ne. Skolas iepirkumu komisijas priekšsēdētājs Genādijs Bulatovs stāsta, ka ēka Vijciema ielā pieder firmai Grata un skola to visu laiku īrējusi. Savukārt firma Grata īrēja telpas ēkā Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12. Ēka piederēja valstij un bija nodota skolai lietošanā. Situācija mainījusies pēc tam, kad Saeima pieņēma speciālu likumu Par nekustamā īpašuma Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12 nodošanu, ar kuru ēka tika uzdāvināta ebrejiem:

«Lai Latvijas ebreju draudzēm un biedrībām mazinātu vēsturiskās netaisnīgās sekas, kas radušās nacistiskā totalitārā režīma īstenotā holokausta un komunistiskā totalitārā režīma darbības rezultātā Latvijas Republikas teritorijā, nodot bez atlīdzības biedrības Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome īpašumā nekustamo īpašumu Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12 izmantošanai Latvijas ebreju kopienas interesēs.»

Attiecīgi ebreji izlika no telpām gan arodskolu, gan tās apakšīrnieku Grata, savukārt Grata no savas ēkas izlika arodskolēnus. «Pirms pusotras nedēļas nodevām visas atslēgas un, kas tur tālāk notiek, nezinām,» skaidro arodskolas pārstāvis G. Bulatovs.

Pēc policijas uzlidojuma dienesta viesnīca ir slēgta. Sazvanīt tur nevienu nevar. Protams, nav nekāda pamata apgalvot, ka ēkas īpašnieks varētu kaut ko zināt par savu viesu noziedzīgajām nodarbēm. Bet vismaz - kas tie tādi un no kurienes nākuši - gan varētu. Ko konkrēti viesi noziegušies, policija joprojām nesaka. Procesa virzītājs ir Ķīnas varas iestādes. Noziegumi saistīti ar telefonkrāpšanu, un šādam pakalpojumam patiešām ir nepieciešams liels skaits cilvēku, turklāt konkrētajā gadījumā - ķīniski runājošu.

Firmas Grata nami birojā par Vijciema ielas ēkā notikušo neko nezina stāstīt, sekretāre teic, ka saimnieks esot pārlidojumos. Ļoti aizņemta persona - to apliecina arī par viņu publiski pieejamā informācija. Ukraiņu izcelsmes uzņēmējs Arturs Jeresjko ir daudznozaru kompānijas Grata prezidents, strādā ar nekustamajiem īpašumiem, importu, eksportu, krievu medijiem. Savulaik bijis Ogres komercbankas un vairāku ārzemju banku padomēs, darbojas arī apdrošināšanas biznesā. Izdevums The Baltic Course šogad skaitījis Latvijas aizņemtākos uzņēmējus un ierindojis Arturu Jeresjko 9. vietā ar 32 amatiem dažādās firmās. Un vēl piedevām - Kirgizstānas goda konsuls Latvijā.