Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas parku daile ik gadu top krāšņāka

BAUDA ACĪM. Rīgas meži, kuru pārziņā ir galvaspilsētas dārzu un parku sakopšana, šajā nedēļas nogalē aicina izbaudīt svētku lustes, kas notiks Rīgas zaļajās teritorijas, vienlaikus cilvēkus aicinot būt saudzīgiem pret dārznieku lielo ieguldījumu Rīgas izdaiļošanā – skaistumu labāk baudīt ar acīm, ne rokām © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Mūsdienu Rīgas parku vēsture ir vairāk nekā 300 gadu sena. Tomēr šogad īpaša ir Vērmanes dārza 200. jubileja. Rīgas svētku laikā, kas norisināsies šajā nedēļas nogalē, ikviens tiek ielūgts uz Dārza svētkiem – trīs dienu garumā pilsētas ielās, dārzos, parkos un laukumos apmeklētāji varēs baudīt ne tikai piesātinātu pasākumu programmu, bet arī priecāties par krāsainajiem ziedu stādījumiem, kas Rīgā gadu no gada kļūst arvien daudzveidīgāki.

70 tūkstoši vasaras puķu

Šogad Rīgas dārzos, parkos un skvēros ar vasaras puķēm apstādītas dobes 3000 kvadrātmetru platībā, bet dobēs, ziedu piramīdās, ziedu grozos un vāzēs kopumā iestādītas vairāk nekā 70 tūkstoši vasaras puķu, kas izdaiļo galvaspilsētu no pavasara līdz pat sezonas beigām.

PUĶU DOBĒS atspoguļojas dabas krāšņuma un dārznieka fantāzijas domu lidojums. Katru gadu dobju raksti ir citādi / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Parkos jau iepriekšējā gada rudenī tiek stādītas arī sīpolpuķes, lai jau līdz ar pirmajiem siltajiem saules stariem būtu manāmi krāsainie krokusu, muskaru, narcišu, tulpju un hiacinšu akcenti. Pavasarī, tiklīdz to atļauj klimatiskie apstākļi, tiek stādītas krāšņas pavasara ziedaugu - atraitnīšu - dobes, jo tās nebaidās no pavasara salnām. Vēlāk maijā un jūnija sākumā sīpolpuķes un pavasara ziedaugus dobēs nomaina daudzveidīgie vasaras puķu stādījumi. Tajos izteikti atspoguļojas dabas krāšņuma un dārznieka fantāzijas domu lidojums. Katru gadu dobju raksti ir citādi. Tiek sekots arī Eiropas un pasaules modes tendencēm, izmēģinātas nesen selekcionētas ziedaugu šķirnes un hibrīdi, lai vērotu, kā tās jūtas mūsu nepastāvīgās vasaras apstākļos.

Miera oāzes

Lielākie vasaras puķu stādījumi ir redzami Jēkaba laukumā, Pils laukumā, Līvu laukumā, Operas skvērā, Kanālmalas apstādījumos, Vērmanes dārzā, Ziedoņdārzā, Kronvalda parkā un Esplanādē, kā arī Uzvaras parkā un Arkādijas parkā Pārdaugavā, Zemitāna laukumā Teikas apkaimē, rekonstruētās Krišjāņa Barona ielas ziedu vāzēs un citviet Rīgas apkaimēs. Katrā ziņā Rīga top ziediem bagātāka - acīgākie rīdzinieki un pilsētas viesi noteikti ir pamanījuši, ka pēdējos gados zāliena klajumus arvien vairāk papildina no jauna ierīkotās puķu dobes. Tas gan ir finansiāli dārgāk un prasa vairāk darba nekā tikai nopļaut zālienu, taču radītais acu un dvēseles prieks nav naudā izmērāms. Protams, arī zālienu platības parkos un dārzos tiek saglabātas, jo cilvēki ne tikai vēlas ar acīm baudīt ziedu skaistumu, bet labprāt izmanto iespēju zvilnēt parku zālienā, sajūtoties kā īpašās miera oāzēs.

Rozārija atdzimšana

Šī gada jaunums ir Jaungvinejas balzamīnes, kuras visdažādākajās nokrāsās - sarkanā, violetā, oranžā un rozā - kuplā skaitā ir stādītas Operas dobē un ziedu piramīdās un kuru viena no priekšrocībām ir noturība pret ziedaugu slimībām, piemēram, miltrasu.

Šopavasar savu atdzimšanu piedzīvoja Vērmanes dārza rozārijs - par godu Vērmanes dārza 200 gadu jubilejai šī gada aprīlī tur tika veikta apjomīga rozārija rekonstrukcija, stāsta SIA Rīgas meži valdes loceklis Uldis Zommers. Tika izņemti vecie stādījumi, notika jaunu stādījumu gultnes sagatavošana, un visbeidzot izveidotas jaunas rožu dobes 243 kvadrātmetru platībā. Tās vasaras pilnbriedā ir uzziedējušas sarkanā, persiku rozā un krēmbaltā krāsā.

Šopavasar savu atdzimšanu piedzīvoja Vērmanes dārza rozārijs - šī gada aprīlī tur tika veikta apjomīga rozārija rekonstrukcija. Tika izņemti vecie stādījumi, notika jaunu stādījumu gultnes sagatavošana, un visbeidzot izveidotas jaunas rožu dobes 243 kvadrātmetru platībā. Tās vasaras pilnbriedā ir uzziedējušas sarkanā, persiku rozā un krēmbaltā krāsā / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Vērmanes dārza un Kronvalda parka stādījumus papildina arī divi jauni vides objekti - Kukaiņu mājas, kas pievērš parku apmeklētāju uzmanību un kalpo kā izziņas objekts skolēniem.

Ir kur acis papriecēt

Uzvaras parkā, balstoties uz pieredzi, kas gūta no Londonas kolēģiem, šovasar ierasto zālienu vietā tika veidotas ainaviskas zālienu pļavas ar līkumoti izpļautām gājēju taciņām, kas deva iespēju parka videi kopumā izskatīties daudz romantiskākai. Parka stādījumi papildināti ar rododendru dobēm, kas uzziedēs nākamajā sezonā. Jāpiemin, ka šogad dārznieki ir izveidojuši savu veltījumu Pasaules koru olimpiādei - tika sastādīta dobe ar olimpiādes logo.

«Esplanādes parkā šogad sānu alejas puķu dobes stādījumi tiek kombinēti ar puķu piramīdām, tādējādi eksperimentējot ar telpiskiem vertikāliem akcentiem. Savukārt pie ieejas Rīgas zooloģiskajā dārzā šosezon atjaunojām dobes gar celiņu malām, kā arī puķu trauki «iznesti» vairāk saulītē, lai būtu pamanāmi. Skvērā pie Zinātņu akadēmijas jau otro gadu rīdziniekus priecē jaunizveidotās puķu dobes. Pastaigājoties pa Arkādijas parku, īpaši acīs krīt košie vasaras puķu akcenti ap koku soliteru stādījumiem. Mūsu pašu dārznieku un darbinieku šī gada favorīte ir krāšņā Ziedoņdārza dobe, kas izdevusies īpaši. Sevišķi fascinējoši šajā dobē izskatās puķutabakas augi,» par paveikto stāsta U. Zommers.

Lielas platības, milzu darbs

Lai saglabātu apstādījumu struktūru un plānojumu, dārznieki regulāri atjauno nokaltušo un sala bojāto kokaugu un krūmu stādījumus. Papildus tam šosezon Rīgas meži apsaimniekojamās pilsētas apstādījumu teritorijās iestādīti 83 kokaugi, kas ir dendroloģiski retumi, par kuriem var priecāties ne tikai līdzpilsoņi, bet arī nākamās paaudzes.

ZĀLIENU PLATĪBAS parkos un dārzos tiek saglabātas, jo cilvēki ne tikai vēlas ar acīm baudīt ziedu skaistumu, bet labprāt izmanto iespēju zvilnēt parku zālienā, sajūtoties kā īpašās miera oāzēs / Lauris Aizupietis/F64

Kā norāda U. Zommers, galvaspilsētā dārzi un parki, neskaitot kultūras un atpūtas parku Mežaparks, aizņem 306 hektārus ar vairāk nekā 100 dažādiem objektiem, par kuriem uzņēmuma darbiniekiem ir jāgādā un jārūpējas visu gadu, jo maldīgi uzskatīt, ka ziemas mēnešos dārznieki var sēdēt rokas klēpī salikuši. Lai atvieglotu darba soli, ik pa laikam tiek iegādāta jauna tehnika, kas neapšaubāmi atvieglo roku darbu.