Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas skolu apkārtne kļūst daudzfunkcionāla

RENOVĒTA. Rīgas 64. vidusskolas sākumskola ir pilnībā atjaunota, tajā ir transformējamas mēbeles un īpaši aprīkotas klašu telpas pašiem jaunākajiem skolasbērniem © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

2017./2018. mācību gadā Rīgā darbosies 114 vispārizglītojošās skolas un tajās mācīsies aptuveni 68 000 skolēnu. Pirmklasnieku būs 6700. Rīgā būs 150 bērnudārzi, 11 sporta skolas, 13 bērnu un jauniešu interešu centri, 9 mākslas un mūzikas skolas.

Piemēram, Rīgas 64. vidusskolas sākumskolas audzēkņi ir ieguvuši pilnībā atjaunotu skolu un daudzfunkcionālu sporta un fizisko aktivitāšu laukumu, kas pielāgots sākumskolas audzēkņu augumam un vajadzībām. Telpas klasēs iekārtotas ar transformējamām mēbelēm, ar īpašu apgaismojumu botāniķiem un drošu vidi eksperimentu veicējiem. Skolotāju ērtībām ir dažādas palīgtelpas. Šī ir viena no divām šogad pilnībā Rīgā renovētām mācību iestādēm. Otra ir Rīgas Mūzikas internātvidusskola.

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Rīgas 64. vidusskola ir viena no lielākajām galvaspilsētā, un līdz šim tajā mācības notika divās maiņās, bet tagad mazajā jeb sākumskolā mācīsies 510 audzēkņi no kopumā ap 1200 Rīgas 64. vidusskolas skolēniem, un - visi tikai vienā maiņā. Otrā maiņa vēl kādu laiku saglabāsies Rīgas Franču licejā, iekams tiks izremontētas papildus iegūtās telpas K. Valdemāra ielā 48, kur kādreiz atradās Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultāte.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Oļegs Burovs sacīja, ka šogad vairāk nekā divos iepriekšējos gados pašvaldība ieguldījusi līdzekļus skolu remontos un renovācijā - 26 miljonus eiro (bez pievienotās vērtības nodokļa) ir Rīgas domes finansējums, seši miljoni eiro - Eiropas fondu līdzekļi. Remonti un lielāki vai mazāki atjaunošanas darbi veikti 84 skolās un 81 bērnudārzā, bet pilna renovācija - tikai divās jau iepriekš minētajās skolās. Ir iekārtoti vairāki sporta un fizisko aktivitāšu laukumi, četras skolas nosiltinātas, desmit skolās izremontētas atsevišķas telpas - garderobes, virtuves bloki, pagrabtelpas, aktu zāles, nomainīti žogi ap mācību iestādēm. O. Burovs izstāstīja, ka šogad divās skolās tiek iekārtota skaņu ierakstu studija. Ja audzēkņi to atzīs par labu esam, tad arī citās skolās tādas studijas varētu iekārtot.

Jaunums būs velotrašu būvkompānijas Velosolution piedāvājums - šovasar pie Rīgas skolām izbūvētās velotrases, kur nav veicami ekstrēmi triki, toties jaunie velosipēdisti var trenēties braukšanai pilsētas apstākļos - gan šķērsot tramvaja sliedes un gājēju pāreju, gan apbraukt bedres. Veloparki izveidoti Pļavniekos un pie Rīgas Centra humanitārās vidusskolas, bet nākamgad - Imantā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs informēja, ka nākamajos divos gados pašvaldība nodrošinās brīvpusdienas arī bērnudārzos un vidusskolu audzēkņiem. Laba ziņa skolu un bērnudārzu darbiniekiem - Rīgas dome plāno nākamo divu gadu laikā nodrošināt veselības apdrošināšanu skolu tehniskajiem darbiniekiem un bērnudārzu pedagogiem. Turpmākajos gados intensīvi tiks remontēti dārziņi un skolas - arī tāda ir pašvaldības apņemšanās.

SPORTAM UN ATPŪTAI. Sporta un fizisko aktivitāšu laukumi ir pielāgoti sākumskolas audzēkņu vajadzībām, ir arī rotaļu laukums, kur jaunākajiem skolēniem izspēlēties stundu starplaikā. Šajā skolā mācīsies vairāk nekā 500 audzēkņu / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency