Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Teju katrs septītais pārdevējs nepilngadīgajam pārdod aizliegtas preces

© Rīgas pašvaldības policija

Desmit dienu laikā, proti, laika posmā no 21.augusta līdz 31.augustam Rīgas pašvaldības policija ir veikusi 75 kontrolpirkumus, Rīgas veikalos, bāros un citās vietās, kur ir iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus vai tabakas izstrādājumus. Pārbaužu rezultāti liecina, ka teju katrs septītais pārdevējs nepilngadīgajam izsniedz aizliegtas preces.

Rīgas pašvaldības policija jau pirms divām nedēļām publiski izziņoja, ka pastiprināti uzraudzīs vietas, kur iespējams iegādāties alkoholu, tabakas izstrādājumus un enerģijas dzērienus. Lai gan jau iepriekš publiski šī informācijas bija izskanējusi, pārkāpēju skaits ievērojami pieaudzis, salīdzinot ar pagājušo gadu. Ja pagājušajā gadā pārkāpumu izdarīja 2,5% pārdevēju, tad šogad pārkāpumus izdarījuši 13,3% pārdevēju, kas ir piecas reizes vairāk nekā pērn, kad līdzīgā laika periodā tika pārbaudītas 40 tirdzniecības vietas.

Kontrolpirkumos Rīgas kārtības sargi pārbaudījuši ne tikai veikalus, bet arī bārus, restorānus, degvielas uzpildes stacijas un citas vietas, kur iespējams iegādāties akcizētās preces. Pēc 75 pārbaudēm sešās vietās kontrolpirkumos iesaistītajiem jauniešiem nepilngadīgajiem izdevies iegādāties alkoholu, divās vietās pārdotas cigaretes, bet vēl divās vietās pārdoti enerģijas dzērieni.

Ilustratīvs attēls

Lielākoties pārdevēji savu rīcību skaidro ar to, ka viņuprāt pircējs izskatījies pilngadīgs, bet citi stāsta, ka vienkārši lielā darba apjoma dēļ aizmirsuši pārliecināties par pircēja vecumu. Jāpiebilst, ka policija kontrolpirkumos ar vecāku atļauju ir tiesīga iesaistīt jauniešus, kuri ir sasnieguši 15 gadu vecumu. Tādēļ parasti kontrolpirkumos piedalās jaunieši, kuri arī vizuāli izskatās nepilngadīgi, taču tādus, kuri ir uz pilngadības sasniegšanas sliekšņa, policija parasti neiesaista.

Rīgas pašvaldības policija atgādina, ka arī rīt un pirmajās septembra dienās pastiprināti turpinās veikt aktīvas pārbaudes.