Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Baraviku bums Centrāltirgū

© F64

Pēdējā laikā Latvijā lietus lijis biežāk nekā spīdējusi saule, un, kā zināms, sēnes pēc lietus aug griezdamās. Tiem, kam sēņošana ne visai patīk, bet meža veltes labprāt redzētu maltītē, var doties uz Rīgas Centrāltirgu – tur sēnes tagad ir vairumā. Tā kā piedāvājums ir ļoti liels, arī cenas ir daudz draudzīgākas maciņam.

Dominējošā sēne Centrāltirgū noteikti ir baravika. Nav gluži tā, ka katram pārdevējam būtu piedāvājumā vairāki kilogrami šo sēņu - tās lielākoties tiek pārdotas dažāda tilpuma kastītēs. Līdz ar to cenu diapazons ļoti plašs - no 4 līdz pat 15 eiro. Katrā ziņā maltītei pilnīgi pietiek, ja tiek iegādāta arī kastīte par četriem eiro (aptuveni 10-12 maza izmēra baravikas). Turklāt principā ikviens pārdevējs, līdzko tiek izrādīta interese sēnes pirkt, ir gatavs tās pārgriezt, lai pircējs būtu 100% pārliecināts, ka meža veltēs nav tārpu.

Gaileņu piedāvājums (salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu) gan nedaudz sarucis, bet cena palikusi nemainīga - litrā tās tirgo no 1,50 eiro vai 4 līdz 4,5 eiro kilogramā.

Arvien daudzveidīgāks kļūst ābolu sortiments - tiem cena ir robežās no 1,50 līdz 2,50 eiro, tāda pati cena arī plūmēm, bumbieri maksā no 80 centiem līdz trim eiro.

Kā šīs nedēļas jaunums pieminams ķirbis - pašreiz gan tas vēl atrodams divos tirdzniecības stendos, cena - 1,50 eiro kilogramā.

Brūklenes maksā 1,20 līdz 1,50 litrā, lielogu mellenes - 5,50 līdz 6 eiro kilogramā, smiltsērkšķi - 5 eiro kilogramā, avenes 4 eiro kilogramā vai 2,50 līdz 3,50 eiro puskilograms.

Vēl var paspēt panašķēties ar šā gada zemenēm, cena no 2,90 līdz 4,50 eiro kilogramā.

Tomāti maksā no 80 centiem līdz 2 eiro, gurķi no 90 centiem līdz 1,50 eiro, burkāni no 50 līdz 80 centiem kilogramā, paprika - ap eiro kilogramā, kartupeļi, sākot no 30 centiem, kāposti 40 vai 50 centus, ziedkāposti - no viena līdz 1,20 eiro, sviesta pupas no 1,50 līdz 2 eiro, cūku pupas - 80 centus, kabači no 50 līdz 70 centiem, sarkanās bietes no 60 centiem līdz vienam eiro, sīpoli no 60 centiem līdz 1,20 eiro, ķiploki no 3,50 līdz 6 eiro kilogramā.

Jāpiebilst, ka Centrāltirgus ziedu stendus šobrīd īpaši krāšņo rudens dārza gaviļnieces - mārtiņrozes. Podiņā tās maksā, sākot no viena eiro. Puķes labi izskatīsies gan uz galda, gan dārzā, gan iestādītas uz balkona un priecēs krietni ilgāk nekā grieztie ziedi. Taču ļoti pievilcīga cena arī grieztajiem rudens ziediem, piemēram, asteres maksā 10 centus par ziedu.