Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Valsts vides dienests nesniedza informāciju VUGD par smakas radītu apdraudējumu

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Agency

Neskaidrās smakas pārņemtā Vecmīlgrāvja iedzīvotājus Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) vakar vakarā neapziņoja par tālāko rīcību tāpēc, ka Valsts vides dienests (VVD) nebija sniedzis informāciju par smakas radītu apdraudējumu cilvēkiem.

VUGD skaidroja, ka vakar ap plkst.20 VUGD saņēma izsaukumu uz Vecmīlgrāvja apkaimi Rīgā par smakas izplatīšanos, kuras izcelsmes avotu neizdevās konstatēt. Smakas izcelsmi, apjomu un bīstamību skaidro VVD. Ja no VVD būtu saņemta informācija par apdraudējumu iedzīvotājiem, tad, izmantojot pieejamos apziņošanas līdzekļus un iespējas, iedzīvotāji nekavējoties tiktu informēti par bīstamību un nepieciešamo rīcību, apgalvo VUGD.

Dienestā arī informē, ka gadījumā, ja ir notikusi bīstamu ķīmisko vielu noplūde un cilvēks atrodas ārpus telpām, ir jānostājas perpendikulāri vēja virzienam un jāiet vismaz 800 metrus uz priekšu ārā no bīstamās zonas, kā arī par notikušo jāinformē pārējie iedzīvotāji. Šādos gadījumos nedrīkst aiztikt šķidras vai cietas ķīmiskās vielas, nedrīkst arī iet dūmu vai ķīmiskās vielas tvaiku mākonī. Atrodoties piesārņotajā teritorijā, jāaizklāj mute ar audumu vai apģērbu. Ja cilvēks pakļauts bīstamo vielu ietekmei un ir slikta pašsajūta, jāvēršas pēc palīdzības pie medicīnas darbiniekiem.

Ja notikusi bīstamo ķīmisko vielu noplūde vai radiācijas avārija un cilvēks atrodas ēkā, tad jāaizver ārdurvis, iekšdurvis, logus un visas iespējamās atveres, lai gaiss no ārpuses neieplūst telpās. Šādos gadījumos jānoslēdz vai jāizslēdz ventilācija, gaisa kondicionieri, jāaiztaisa ar līmlenti, plēvi vai alumīnija foliju atveres nosūces mehānismiem virtuvē, vannas istabā un citās telpās.

Tāpat jāaiztaisa atveres zem durvīm ar mitriem dvieļiem vai plēvi un līmlenti un jāiet uz telpu, kas atrodas virs zemes līmeņa un kurai ir vismazāk atveru uz ārpusi. Ja gāzes vai tvaiki iekļūst ēkā, jāveic seklas ieelpas caur dvieli vai citu audumu.

Kā ziņots, otrdienas vakarā iedzīvotāji ziņoja par Vecmīlgrāvī un tā apkārtnē gaisā izplatījušos nezināmas izcelsmes vielas smaku. VUGD skaidroja, ka laikā no plkst.20 līdz 22 par to saņemti vairāk nekā 400 zvani uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112. Ierodoties notikuma vietā, kopā ar VVD un Ostas policiju tika apsekota teritorija, bet konkrēts smakas izcelsmes avots netika konstatēts.

VVD pieļauj, ka Vecmīlgrāvī gaisā izdalījusies smaka varētu būt merkaptāni. Merkaptāni tiek pievienoti kā piedeva gāzei, lai varētu konstatēt tās noplūdes un gāzes klātbūtni apkārtējā vidē. Pat ļoti niecīgs daudzums šīs vielas izraisa nepatīkamu smaku un diskomfortu, taču mazā koncentrācijā tas nav bīstams veselībai.