Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Centrāltirgū atrodamas rudens veltes veselībai un ikdienai

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Rīgas Centrāltirgus gluži vai lūst no dabas veltēm, ko sagādājis rudens. Šeit rodami ne tikai piemāju siltumnīcās auguši tomāti, gurķi un paprika, bet arī veselības uzlabošanai noderīgi produkti, kas palīdzēs pārlaist drēgno rudeni un dzestro ziemu.

Kā jau klājas septembrī, goda vietā tirgū baravikas, kas nākušas no dažādām Latvijas vietām - piemēram, Iecavas puses meži acīmredzot dāsni ar baraviciņām, kas vienai kārtīgai sēņu mērcei - svarā ap puskilogramu - izmaksās 5-6 eiro, savukārt tāds pats daudzums priežu beciņu - 2-2,50 eiro. Ir nopērkamas arī baravikas ar spilgti brūnām cepurītēm, kas, pēc pārdevējas vārdiem, lasītas Dundagas mežos. No Mērsraga atbraukušas baravikas maksā līdzīgi kā citviet, kā arī brūklenes par 2 eiro litrā. Brūklenes dažiem tirgotājiem ir arī mazliet lētākas. Savukārt dzērveņu gan vēl piedāvājumā maz, kaut arī pārdevējs saka, ka Aknīstes puses purvos to šogad esot gana - cena 2,50 litrā.

Diezin vai kādā citā vietā varēs atrast tādas lietas, ko senie latvieši veselības uzturēšanai lietojuši jau daudzus gadsimtus: tauksaknes lieti noderēs, ja ir locītavu un kaulu sāpes - cena par saišķi ap puskilogramu ir 1,50, savukārt bērzu čaga, kuras tēja palīdzot ārstēt pat vēzi, saberzta maksā 2 eiro par glāzi, bet nopirkt var arī gabalos. Pie veselīgiem augiem var pieskaitīt arī mārrutkus un rutkus, pēdējie labi saderēs kopā ar medu, lai ārstētos no klepus un citām rudenim raksturīgām slimībām. Medus maksā dažādi - laikam jau atkarīgs gan no kvalitātes, gan pārdevēja vēlmes ātrāk pārdot veselīgo produktu, lai varētu doties atpakaļ pie bišu saimēm. No Viesītes atvests dažādu ziedu medus - saimnieks saka, ka dažas saimes našķojušās ar meža ziediem, tāpēc medum izteiktāks aromāts. Ja pērk 1 kilogramu medus, tad jāmaksā 8 eiro, bet, ja pirkums lielāks, tad cena tiek nolaista - pērkot 3 litru burku, cena par kilogramu sanāk vairs tikai 5,40 eiro. Nopērkamas arī irbenes par 1 eiro litrā.

Protams, plašā iedāvājumā un šķirņu daudzveidībā ir tomāti - tie, kas ienākušies piemājas siltumnīcā, maksā no 1,50 eiro par kilogramu, bet tas ir tā vērts, jo manta ir īsta. Klāt arī ķirbju laiks - to cena ir, sākot no 1,5 eiro par kilogramu - var pirkt veselu, var nopirkt tikai gabalu.

Septembris ir īstais laiks papildināt savu zāļu skapīti un iegādāt ziemas krājumus.