Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ar teju 30 tūkstošiem eiro sāks Lielo kapu konservāciju un restaurāciju

© F64

Tuvākajā laikā paredzēts sākt neatliekamus Lielo kapu glābšanas, konservācijas un restaurācijas darbus.

Kā liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, pašvaldības aģentūra "Rīgas pieminekļu aģentūra" 11.septembrī noslēgusi līgumu ar SIA "Koka ēka" par šo dabu veikšanu.

Uzņēmums piedāvāja veikt darbus par 63 550 eiro, tomēr līgums, ieskaitot visus piemērojamos nodokļus, patlaban noslēgts par 29 706 eiro. Iepirkuma dokumentācijā gan norādīts, ka pēc finansējuma saņemšanas tiks noslēgta vienošanās pie līguma par atlikušo līgumcenu 33 844 eiro.

Iepirkuma dokumentos norādīts, ka tā tehniskā specifikācija sagatavota pamatojoties uz Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) plānotajiem un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā (VKPAI) saskaņotajiem Lielo kapu neatliekamajiem glābšanas, konservācijas un restaurācijas darbiem.

Sākotnēji paredzēts veikt kapliču neatliekamos glābšanas darbus. Lai turpmāk nepasliktinātos kapliču tehniskais stāvoklis, pirmkārt tiks pievērsta uzmanība logu un durvju ailu aizdarīšanai un jumtu remontam/pagaidu jumtu uzlikšanai. Vienas no kapličām fasāde tiks restaurēta pilnībā, norādīts veicamo darbu aprakstā.

Kā ziņots, valdība aprīlī nolēma neizmantot valsts pirmpirkuma tiesības Lielo kapu atpirkšanai. Nekustamais īpašums ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis "Dārzu un parku arhitektūras ansamblis "Lielie kapi" ar memoriālajām celtnēm".

Biedrības "Lielo kapu draugi" pārstāve Rita Našeniece valdībai toreiz pauda bažas, ka Rīgas dome nebūs laba Lielo kapu apsaimniekotāja.

Jūnijā "Rīgas pieminekļu aģentūras" direktors Guntis Gailītis aģentūrai LETA sacīja, ka Rīgas pilsētai pārņemot Lielos kapus, aģentūras darba apjoms trīskāršosies. "Ir jābūt skaidram konceptam, vai teritorija tiks attīstīta kā parks, rotaļlaukums, skvērs, nekropole vai vēl kas cits. Turklāt jārod skaidrība par visām arhitektoniskajām būvēm un pieminekļiem, kā arī par to, kas par personībām tur ir apglabātas. Jāsaprot nākotnes vīzija, ko mēs šajā teritorijā gribam redzēt," skaidroja Gailītis.

Viņš tolaik minēja, ka aģentūra strādā pie koncepcijas izstrādes Lielo kapu sakārtošanai. Tiek veiktas sarunas ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI), Rīgas Tehnisko universitāti, vēsturniekiem, speciālistiem un sabiedrību, lai līdz rudenim apkopotu viedokļus par teritorijas attīstības koncepciju, teica Gailītis.

Viņš arī uzsvēra, ka Lielo kapu sakārtošana prasīs milzu līdzekļus un neizslēdza iespēju, ka papildu finansējumu varētu iegūt, sadarbojoties ar apbedīto radiem.