Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Centrāltirgū baraviku bums un rudens raža; uzzini, kādas ir cenas

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Nu jau mēnesi Rīgas Centrāltirgū nerimstas, bet gan, gluži pretēji, spēkā pieņemas baraviku bums un rudens ražas daudzveidība – gan tās, kas ienākusies Latvijas laukos un dārzos, gan tās, kas ceļojusi no tālākām un tuvākām zemēm.

Jau pirms deviņiem no rīta sēņotāji savu salasīto sēņu ražu atveduši no tuvākām un tālākām vietām. Lai arī baraviku daudz - kalniem vien lielākas un mazākas -, cenas saglabājas iepriekšējā līmenī: sākot no 5 eiro par kilogramu par lielām, bet ne tārpainām baravikām, kas būs pietiekami labas sēņu mērcei, līdz 12 eiro par kilogramu pavisam mazu beciņu, ko uz pannas griezt grēks, bet burkā likt un glabāt ziemai būs tieši kā radītas - prieks un bauda būs gan acīm, gan vēderam. Dažās vietās atrodamas arī gailenes par 4 eiro kilogramā vai 2,5 eiro litra tilpuma spainītī.

Nedrīkst palaist garām brīdi, kamēr tirgū vēl nopērkami piemāju siltumnīcās audzētie tomāti - cenas ir pavisam pieņemamas - pamatā 1,50 eiro kilogramā, vien Vērša sirdis dārgākas - 1,80 eiro par kilogramu. Protams, pieejami arī importētie tomāti, kas izmaksās krietni lētāk. Ziemas krājumu gatavošanai ir īstais laiks iegādāties dažādus dārzeņus, jo cenas ir zemas, piemēram, liela skaista paprika no Ungārijas maksā vien 1 eiro kilogramā, bet mazāka no Polijas, ko veselu var likt burkās, tikai 90 centu. Arī baklažāniem cena tikai 1,30. Apvienojot vietējos un importētos dārzeņus, konservi ziemai būs ne tikai garšīgi, bet arī salīdzinoši lēti.

Ziemai lieti noderēs vismaz litrs dzērveņu no Latvijas purviem par 2,50 litrā, kā arī cidonijas par 2 eiro kilogramā. Savukārt melnās plūmes, kas ievestas no Ukrainas, maksā 1,20 eiro, mellenes no Polijas 1 eiro kilogramā, bet rudens avenes no Lietuvas izmaksās 2,50 par puskilograma trauciņu.

Smaržīgas un ļoti sulīgas ir uzbeku melones, kā arī arbūzi no Rostovas pie Donas - abām lielajām ogām cena vienāda - 70 centu kilogramā.

Kartupeļus no Latvijas mazsaimniecībām zemnieki piedāvā par 30 līdz 40 centiem kilogramā, sīpolus par 60, arī galda sarkanās bietes maksā 60 centu.