Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgai atrastas krāšņākās egles

PIRMO EGLI Rīgai izraudzījās mērs Nils Ušakovs, vicemērs Andris Ameriks un Rīgas mežu valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš ar ansambļa Tev un man jauno dziedātāju palīdzību © F64

Jau vienpadsmito gadu Rīgai tika izraudzītas skaistākās un kuplākās egles. Galvenie meklētāji bija Rīgas mērs Nils Ušakovs, domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks un Rīgas mežu valdes loceklis Aivars Tauriņš. Egles tiks iededzinātas Pirmajā adventē 11. novembra krastmalā, Doma laukumā, Rātslaukumā, pie VEF Kultūras pils, jaunajā bērnu laukumā pie K. Barona ielas un pie Bērnu slimnīcas.

Egles tika meklētas SIA Rīgas meži Tīreļu mežniecības Olaines novadā. Atbraukušos sagaidīja bērnu vokālā studija Tev un man mākslinieciskās vadītājas Igetas Gaiķes vadībā, bērni ar dziesmām sasildīja visus egļu tīkotājus, un mazajiem dziedoņiem tika dots gala vārds katras egles izvēlē.

Šogad būs divas jaunas vietas, kur egles tiks uzstādītas. «Egle tiks novietota pie VEF Kultūras pils un Barona ielā jaunuzbūvētajā četru hektāru lielajā bērnu laukumā. Tradicionāli vairāk nekā piecdesmit objektos tiek izvietotas egles.»

A. Tauriņš piekodināja, ka katrs nevar atbraukt un vienkārši nocirst eglīti: «Ja kaut vai viens cilvēks nocērt eglīti, tas nozīmē, ka simtiem tūkstošu eglīšu vairs nav. Rīdziniekiem eglīte ir jānopērk vai jābrauc tālu prom no pilsētas, jo mūsu meži ir apkārt visai Rīgai.» Viņš piebilda, ka Latvijas valsts mežu teritorijā, ievērojot ierobežojumus, gan ir iespējams noskatīt sev eglīti.

Tiem, kas tomēr cenšas Rīgas mežu teritorijā iegūt egli, nāksies vilties. «Mums ir savs dienests. Mums ir piecas mežniecības, un katrai mežniecībai ir mežzinis un mežsargi. Tie ir galvenie cilvēki, kuri rūpējas par Rīgas mežiem visos iespējamos veidos, kā arī apsargā tos. Mums arī ir Meža aizsardzības un apsardzības daļa,» piekodina A. Tauriņš.

Katra nocirstā egle pēc tam, kad tā ilgi priecējusi Rīgas iedzīvotājus un pilsētas viesus, turpina dzīves ciklu. «Egles tiek sazāģētas. Malku tālāk izmanto maizes krāsnīs.» A. Tauriņš pastāstīja interesantu faktu, ka no Doma laukumā egles tiek nozāģēts viens nogrieznītis, pie kura tiek pielikta plāksnīte, kur un kad koks ir cirsts.

Pēc egļu atrašanas pasākums noslēdzās ar bagātīgu maltīti un siltiem dzērieniem. Pie ugunskura gatavoja desiņas, un ansamblis Tev un man turpināja priecēt ar dziesmām.