Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

No darba aizgājusi direktore, kuras vadītajā skolā piedzēries audzēknis uzbruka policistam

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Pēc pēdējo dienu notikumiem izglītības iestādē, Izglītības kvalitātes valsts dienesta veiktajām pārbaudēm un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pieprasītā paskaidrojuma, Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas direktore Anita Stukāne pieņēmusi lēmumu pārtraukt darba tiesiskās attiecības un iesniegusi atlūgumu.

Jau vēstīts, ka Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) secinājis, ka Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas darbinieki, pedagogi un skolēni neievēro skolā pieņemtos iekšējās kārtības noteikumus. IKVD noskaidrojis, ka 23.novembrī īsi pirms incidenta, kura laikā audzēknis dzērumā skolas telpās piekāva tur dežūrējošo pašvaldības policistu, skolēniem ticis atļauts atstāt klasi stundas laikā, jo dežurējošais skolotājs, kurš aizvietoja saslimušu priekšmeta skolotāju, bija aizņemts sarunā ar viena skolēna māti. Līdz ar to skolēni mācību stundas laikā atradās ārpus klases un nebija skolotāja uzraudzībā.

Ne pedagogi, ne skolas vadība, ne skolas darbinieki nav pamanījuši, ka vairāki 8.klases skolēni skolā mācību stundu laikā atrodas alkohola reibumā. Skolēnu paskaidrojumos teikts, ka alkoholu atnesis viens no 8.klases skolēniem un skolēni starpbrīžu laikā šo alkoholu lietojuši, norādīja IKVD.

Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas iekšējās kārtības noteikumos nav noteikta precīza pedagoga un direktora rīcība gadījumos, ja tiek konstatēta fiziska vai emocionāla vardarbība. Atbilstoši iekšējās kārtības noteikumos noteiktajam skolēni ir uzrakstījuši paskaidrojumus un par iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumiem ir informēti skolēnu vecāki.

IKVD skaidroja, ka Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas direktore apliecināja, ka 8.klases skolēniem ir notikušas audzināšanas stundas par dažādām nozīmīgām tēmām, tomēr notikušais norāda, ka skolā pastāv audzināšanas darba problēmas.

IKVD uzsvēra, ka skolā pastāv problēmas ar iekšējo un ārējo normatīvo aktu ievērošanu. Tāpat pārbaudē konstatēts, ka notiek normatīvo aktu pārkāpumi (nepilngadīgie smēķē) ārpus skolas teritorijas. Tādēļ IKVD nolēmis lūgt skolas dibinātāja - pašvaldības aktīvu iesaisti minēto problēmu risināšanā.

Ņemot vērā notikušo konfliktsituāciju, kurā skolēni izrādīja vienaldzību, cietsirdību un nemeklēja palīdzību pie skolas personāla, IKVD aicina skolu nodrošināt Izglītības likumā noteikto pienākumu veidot izglītojamā atbildīgu attieksmi pret sevi, citiem un audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus, kā arī atbilstoši izglītojamo audzināšanas vadlīnijām veikt pasākumus skolēnu minēto vērtību izpratnes veicināšanai, it sevišķi veicināt skolēnu izpratni par veselīgu dzīvesveidu, atbildīgu attieksmi un rīcību pret dzīvību un veselību, atbildību, drosmi un līdzcietību.

Kā vēstīts, tad Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas audzēknis dzērumā skolas telpās piekāva tur dežūrējošo pašvaldības policistu. Neskatoties uz Valsts policijas ierosinājumu, tiesa atteica apcietināt 15 gadus veco zēnu. Tagad pusaudzim piemērots drošības līdzeklis policijas uzraudzība.

Pret pusaudzi sākts kriminālprocess par uzbrukumu varas pārstāvim. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Policija pēc internetā publicētā uzbrukuma videomateriāla secinājusi, ka vēl viens nepilngadīgais policistam no aizmugures raustījis steku un rokudzelžus un arī iesitis. Pret šo 2002.gadā dzimušo puisi pagaidām sākta administratīvā lietvedība par sīko huligānismu.

Abi pusaudži jau iepriekš nokļuvuši policijas redzeslokā, tomēr policija neatklāj, par ko tieši.

Tāpat VP vērtēs puišu vecāku atbildību. Pret abu pusaudžu vecākiem ir sāktas administratīvās lietvedības par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu, ja tā rezultātā bērns izdarījis sīko huligānismu vai lietojis narkotiskās vai psihotropās vielas bez ārsta nozīmējuma, vai atradies alkoholisko dzērienu ietekmē. Par šādu pārkāpumu vecākiem var izteikt brīdinājumu vai piemērot naudas sodu no 70 līdz 210 eiro.

Policija arī veiks ekspertīzi, lai noskaidrotu miesas bojājuma pakāpi cietušajam policistam. Policists pēc hospitalizācijas palaists mājās un viņam ir traumēts plecs.