Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uz Rīgas Centrāltirgu pēc gaļas!

BRĪVĪBĀ augušu putnu gaļa ir nesalīdzināmi aromātiskāka un, iespējams, arī veselīgāka par to, ko piedāvā lielveikalos. Putni auguši vairākus mēnešus, našķojoties ar sliekām un zaļu zāli, kā arī baudot saules starus © F64

Rīgas Centrāltirgus gaļas paviljonā ik dienu valda rosība – cits nāk pie jau zināma pārdevēja iegādāties cepeša gabalu no Latvijas laukos audzētas cūkas, cits vakariņām iecerējis šmorētas jēra ribiņas, citam delikatese ir teļa aknas vai brīvā vaļā augušas vistas buljons.

Jebkurai gaumei un maksātspējai

Rīgas Centrāltirgus savā ziņā ir unikāla vieta, jo šeit iepērkas visi, nedaloties sociālajās vai maksātspējas grupās, kā tas novērojams lielveikalos - vieni izvēlas Maxima, Rimi vai Elvi, citi Sky vai kādu no citiem veikaliem. Tirgū sabiedrība netiek šķelta un dalīta bagātajos un trūcīgajos, jo sortiments ir tik plašs un daudzveidīgs, ka savu preci atradīs gan glauna restorāna šefpavārs, gan pensionārs, kam katrs cents ir no svara.

Par labu tirgum runā vēl viens fakts - šeit var atrast produktus, ko veikali praktiski nepiedāvā vai izvēle ir ļoti ierobežota. Piemēram, liellopu sirdis, cūkas, jēra vai jaunlopa nieres, cūku kājiņas un šņukurus, kā arī augstas kvalitātes gaļu steikam, antrekotam, lagmanam vai plovam. Ieteikums tiem, kuri tirgū iepērkas retumis: nesteidziet nopirkt pirmo patrāpījušos gaļas gabaliņu - lēnām apstaigājiet vairākas pārdošanas letes, salīdziniet kvalitāti un cenu, aprunājieties ar tirgotāju par produkta izcelsmi un tikai tad iegādājieties paredzēto, tādējādi pasargājot sevi no vilšanās.

Putni, kas auguši brīvā vaļā

Sen jau nav nekāds noslēpums, ka lielajos putnkopības uzņēmumos broileris izaug 40 līdz 45 dienās. Nenoliedzami, ka arī šādi audzētu putnu gaļa ir laba, taču tai pietrūkst tā neatkārtojamā aromāta, ko gaļai dod putnu daudzveidīgā pārtika, zaļa zāle un saule. Vairākās vietās Centrāltirgus gaļas paviljonā piedāvājumā ir brīvos apstākļos audzētu putnu gaļa - zosis, pīles, lielāki un mazāki broileri, kā arī buljona vistas un pat gaiļi, kuru gaļai piemīt īpašs aromāts. Paši mazākie cālīši - kulaka lielumā - auguši vismaz divus līdz 2,5 mēnešus, baudot pilnvērtīgu uzturu, tostarp arī kādu slieku un zāli, savukārt broileri - tā ap diviem līdz četriem kilogramiem - auguši apmēram četrus mēnešus, bet buljona vista visus septiņus mēnešus, šajā laikā iegūstot biezu zeltainu tauciņu slāni un garšu, kādu nevar piešķirt neviena garšviela. Turpat iegādājami arī truši, ko pārtikas speciālisti iesaka kā īpaši veselīgu un diētisku produktu. Pat vistu olas, kas iegūtas no laimīgām vistām, garšo pavisam savādāk.

ASINSDESAS katram tirgotājam drusku atšķirīgas, jo nav jau vienas īstās asinsdesas receptes - katrā Latvijas reģionā to gatavo savādāk - jāatrod tikai tā, kas pašam vairāk iet pie sirds / F64

Žāvējumi, sālījumi, vītinājumi

Pēc sentēvu receptēm sālīts speķītis uz rupjmaizes rikas un sīpola ripiņa daudziem saistās ar bērnības brīvdienām pie vecmāmiņas. Ja kāds saka, ka tādu vairs nevar nekur atrast, tad es saku: nav taisnība! Sālīts speķis ar pipariem un ķiplokiem, kā arī asinsdesas ar putraimiem vai grūbām, pēc padomju laiku labākajām tradīcijām marinētas un žāvētas vistas nav tikai nostalģiskas atmiņas, bet gan šodienas realitāte, ko jāmeklē tirgū. Sekojot laikam, ražotāji rūpējas, lai piedāvājumā būtu arī šodien iecienītie produkti, ko senāk nepazinām, - dažādas ruletes, gan vārītas, gan kūpinātas; vītināta, auksti kūpināta vai vienkārši sālījumā noturēta karbonāde, cauraudzītis vai šķiņķis. Par garšas izjūtām un gaumi strīdēties nav prāta darbs, tāpēc no savas puses varu tikai ieteikt nogaršot vairākas nedēļas sālījumā noturētu un vismaz divas dienas uz siltiem dūmiem kūpinātu šķiņķa šķēli, kas nudien garšo pat labāk par daudziem zināmo un iecienīto Spānijas saulē kaltēto gaļu.

Dodoties uz tirgu, jāatceras, ka tirgus nav paredzēts steidzīgajiem - garāmskrienot šeit iepirkties nevajadzētu! Lēnām izpētot ārkārtīgi plašo sortimentu un cenu diapazonu, iepirkšanās garantēs ne tikai garšīgu maltīti, bet dos visai dienai spilgtu piedzīvojuma garšu.