Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā varētu veidot Zinātnes namu

ĢIMENEI. Rīgas mērs Nils Ušakovs izmēģināja multimediju izstādes iespējas un atzina, ka moderno interaktīvo tehnoloģiju radītās iespējas ir interesantas arī pieaugušajiem. Rīgā ir potenciāls veidot Zinātnes namu, kur izzinošās nodarbēs var iesaistīt visu ģimeni © Publicitātes foto, Gints JANKOVSKIS

Latvijas galvaspilsētā varētu veidot Zinātnes namu, kurā ģimenēm radoši pavadīt brīvo laiku, iegūt zināšanas, izmantojot vismodernākās tehnoloģijas.

Tā ir tuvākajos gados īstenojama iecere, iespējams, varētu piesaistīt arī Eiropas fondu līdzekļus.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un pašvaldības Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs apmeklēja izstādi future LIVE! (Nākotne TAGAD!), kurā ar vienu no izstādes veidotājām Ingu Kadeku pārrunāja iespējas Rīgā izveidot Zinātnes namu, kurā bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem interaktīvā un rotaļu veidā būtu iespēja izzināt dabaszinātnes un dzīvi mums apkārt. Piemēram, kā rodas elektrība, kā darbojas internets. I. Kadeka pastāstīja, ka trīs mēnešu laikā, kopš atklāta starptautiskā multimediju izstāde, to apmeklējuši 1800 skolēnu. Viņa uzsvēra, ka vēlas piedāvāt atpūtu un izzinošas nodarbes visai ģimenei, lai bērnus atrautu no datoriem, telefoniem un citām elektroniskajām ierīcēm. Pašreiz izstādē future LIVE! dažādu vecumu apmeklētājiem ir iespēja ne tikai izkustēties, bet arī noskaidrot, kā rodas galaktikas, kā sauc zvaigznes, pašiem uzzīmēt dzīvnieciņu un to atdzīvināt uz liela ekrāna, radīt mūziku, kustināt un pārbīdīt figūras uz ekrāna, tām nepieskaroties. O. Burovs sacīja, ka Zinātnes namā vajadzētu vairāk izzinošas informācijas un praktisku nodarbību, ne tikai aizraujošas rotaļas un fiziskas nodarbes, bet pašlaik šī ir tikai iecere.

Tās īstenošana ir atkarīga gan no sadarbības partneriem, gan finansējuma, gan telpām. Tiek izskatītas vairākas potenciālās vietas, kuras paredzēts attīstīt, un Zinātnes nams ir viena no iespējām visas apkaimes attīstībai. N. Ušakovs pieļāva, ka finansējumu varētu iegūt no Eiropas fondiem nākamajā plānošanas periodā, bet līdz tam laikam pašvaldībai ir jāatrod vieta, kur šādu dabas zinību centru veidot, un jāvienojas ar partneriem, kuri gatavi iesaistīties, veidojot ekspozīcijas un tās papildinot un nomainot.