Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Brīvības pieminekļa laukuma liepu ansamblis pavasarī iegūs īpašu svētku noformējumu

© Publicitātes foto

Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas meži" Dārzu un parku daļas arboristi uzsākuši ikgadējos liepu vainagu kopšanas darbus laukumā ap Brīvības pieminekli, kam sekos Brīvības bulvāra liepu alejas kopšanas darbi ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Raiņa bulvārim.

Ap laukumu tiek veikta koku vainagu cirpšana ar polardēšanas metodi - mākslīgu, bet kokam veselīgu vainaga veidošanas paņēmienu ar regulāru zaru apgriešanu vienā un tajā pašā vietā. Liepām veidojas bumbai līdzīgi zara paresninājumi, kas arī bezlapu periodā izskatās dekoratīvi. Griešanas laikā tiek ievērota liela rūpība un precizitāte. Darbi turpināsies nedēļu. Pagājušajā nedēļā ar līdzīgu paņēmienu veidoti liepu vainagi Ziedoņdārza parkā.

Tāpat regulāri jākopj vēsturiskā Rīgas pilsētas centrālā liepu aleja Brīvības bulvārī, lai to saglabātu nākamajām paaudzēm. Alejā esošie koki (Tilia europaea) tiek veidoti kā četras atsevišķas rindas, formējot vainagu augsta dzīvžoga veidā. Darbi liepu alejas sakopšanā ieplānoti uz 9.-13.aprīli, kad autovadītājiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem, jo darbu izpildes gaitā īslaicīgi var tikt slēgta viena no trim joslām katrā virzienā.

Ik gadu trupes dēļ nākas izņemt dažas liepas, tādēļ vasarā notiek bojāto un tukšo koku vietu aizstādīšana ar dižstādiem, saglabājot kopējo alejas ansambli. Sakoptā aleja atsedz skatu uz Brīvības pieminekli no Brīvības un Elizabetes ielu krustojuma.

Bet vēlāk šī gada pavasarī uzziedēs sīpolpuķu dobe “Ziedošais Simtgades pavasaris” 620 m2 platībā, kurā pērnruden tika iestādīti 94 000 tulpju un muskaru sīpoli - idejas autora SIA “Onava”, SIA “Rīgas meži” un Latvijas dārznieku grupas dāvinājums Latvijas valsts simtgadē.

Brīvības pieminekļa kreisajā pusē sīpopuķes veidos rozā krāsas tulpju uzrakstu “ES ♥LATVIJU” uz zilas krāsas muskaru “Blue magic” fona, sirds formu veidojot no 1200 tulpju šķirnes “Latvija” ziediem. Bet pieminekļa labajā pusē viļņosies Latvijas karogs, kuru veidos triumfa grupas tulpes “Pallada” un “White dream” attiecīgi karmīnsarkanā un baltā krāsā.

Tādējādi Brīvības pieminekļa laukuma sakoptais liepu ansamblis un Brīvības bulvāra liepu aleja šopavasar uz Latvijas neatkarības atjaunošanas svētkiem 4.maijā iegūs īpašu svētku noformējumu.