Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

VARAM neapmierina arī Rīgas domes noteiktie laika ierobežojumi deputātu jautājumiem

© F64

Rīgas domes saistošo noteikumu grozījumi, kas nosaka 20 minūšu laika ierobežojumu deputātu jautājumu uzdošanai neatbilst spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, un būtu jāatceļ, secinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Kā pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL/TB-LNNK) preses pārstāve Santa Vaļuma, izvērtējot nolikuma grozījumus pēc būtības, VARAM pieņēmusi lēmumu par grozījumu neatbilstību spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī par nepieciešamību pašvaldībai nodrošināt šo noteikumu atcelšanu vai grozīšanu.

Kā aģentūrai LETA norādīja ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts, konstatētās neatbilstības pašvaldībai būtu jānovērš nekavējoties un tas būtu jādara jau nākamajā domes sēdē.

Ministrija secinājusi, ka grozījumi ir pretrunā ar Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu un nepārprotami ierobežo tajā noteiktās deputātu tiesības piedalīties debatēs, uzdot jautājumus un sniegt uzziņas. "Turklāt pastāv pamatoti riski, ka 20 minūšu laikā, izskatot lēmumprojektus, kā arī 90 minūšu laikā, lemjot par pašvaldības budžetu, kādam no Rīgas pašvaldības 60 deputātiem tiks liegta iespēja uzdot jautājumus par konkrēto lēmuma projektu," pauž ministrijas pārstāvji.

Tāpat viņi uzsver, ka nepieciešama noteikumos iekļautā vienas minūtes un 30 sekunžu regulējuma pārskatīšana, pagarinot laiku deputāta viedokļa sniegšanai par balsošanas motīviem. Ministrijas ieskatā balsošanas motīvu pamatošana un skaidrošana veicina dažādu politisko spēku - koalīcijas un opozīcijas - savstarpējo komunikāciju un izpratni.

Kā piemērs optimāla regulējuma noteikšanai deputātu motīvu pamatošanas kārtībai tiek minēts Saeimas kārtības rullis, kas nosaka, ka deputātam ir atvēlētas piecas minūtes, lai pamatotu sava balsojuma motīvus.

Kā ziņots, Gerhards 26.martā izdeva rīkojumu par 1.martā pieņemto Rīgas pašvaldības nolikuma grozījumu darbības apturēšanu. Tie paredzēja, ka deputāti sēdēs nedrīkst uzdot vairāk par trīs jautājumiem. Tajā pašā dienā dome sasauca ārkārtas sēdi, kurā nolikums tika mainīts, nosakot, ka turpmāk jautājumu sesijai par vienu lēmumprojektu tiks atvēlētas 20 minūtes, bet skatot pašvaldības budžetu - 90 minūtes.