Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Līdaka zoodārzā sola mērenu revolūciju

© F64

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza stāvoklis nav spīdošs, bet revolūcija arī nav vajadzīga, intervijā aģentūrai LETA teica jaunieceltais zoodārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka.

Pēc Līdakas paustā, zoodārzā ir nepieciešama mērena evolūcija, un tāda arī notikšot.

Viņš stāstīja, ka no dažām dzīvnieku sugām plānots atteikties, kā arī attīstīt interesantās mazo dzīvnieku ekspozīcijas. Tāpat paredzēts strādāt, lai ar dažādiem pasākumiem un iekštelpu ekspozīcijām padarītu zoodārzu interesantu apmeklētājiem visos gadalaikos. Līdaka cer, ka topošā "Āfrikas savanna" spēs piesaistīt apmeklētājus visu gadu.

Produktīvā zoodārza platība ir 16 hektāri, kopējā platība ir nedaudz lielāka, atklāja zoodārza vadītājs. Viens parka stūris patlaban netiekot ne apbūvēts, ne izmantots, tā esot rezerve. Līdaka teica, ka šī teritorija savulaik tika iegūta no Rīgas domes, kad Mežaparkā tika izvērsta intensīva apbūve Ķīšezera virzienā.

"16 hektāri nav liela teritorija. Tāpēc jāapzinās, ka Rīgas zoodārzā nekad nebūs ne sumbru baru, ne bizonu grupu, jo šo lielo nagaiņu turēšanai nepieciešama plaša teritorija. Rīgas zoodārzā arī turpmāk būs apskatāmi dzīvnieki, kuru turēšanai nav nepieciešamas lielas platības. Dzīvnieku kolekcijas sastāvs tiek uz to virzīts," norādīja Līdaka.

Zoodārzā tuvākajā laikā ir plānots iekārtot jaunu ekspozīciju - divus lielus akvārijus, kuros dzīvos dažādi vienkārši dīķa biosistēmas iemītnieki - gan mazās zivtis un dēles, gan dīķmalas kukaiņi un gliemeži. Līdz ar to varēs labāk izzināt dīķa pasauli - redzēt, piemēram, kā dēle medī kurkuli. Tā būs mūsu zoodārza pirmā sadarbība ar Latvijas Zivju fondu, un līdzekļi jaunās ekspozīcijas izveidei jau ir piešķirti, piebilda Līdaka.