Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdes traģēdija: Metālu konstrukciju ražotājs neatceras, vai būvlaukuma redzēja darba vadītāju

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Bijušais kopņu ražotāja SIA "Vikom industry" valdes loceklis Andrejs Šveics neatceras, ka sabrukušā "Maxima" lielveikala būvniecības laikā būtu redzējis būvdarbu vadītāju Andreju Kuļešovu, šodien notiekošajā krimināllietas izskatīšanā liecināja Šveics.

Viņš vairākkārt norādīja, ka "Vikom industry" bija noslēgts līgums ar SIA "Monce", kas nodarbojās ar metālu kopņu montāžu būvlaukumā. Savukārt "Vikom industry" šīs kopnes ražoja.

Apsūdzētā Ivara Sergeta aizstāvis Aivars Zvejsalnieks norādīja uz to, ka lietas materiālos ir dokumenti, kas liecina, ka Kuļešovs 2011.gada 30.martā pārtraucis darba attiecības "Monce", bet dienu vēlāk pieņemts darbā "Vikom industry" uz ko Šveics atbildēja, ka viņš precīzi neatceras šādas detaļas, taču tas neesot būtiski, jo Kuļešovs darbojies pēc "Vikom industry" pilnvaras.

Tiesas sēdes laikā Zvejsalnieks vairākkārt uzdeva jautājumus Šveicam par Kuļešova pienākumiem un darba attiecībām, tādējādi izsaucot emocionālas atbildes no "Vikom industry" pārstāvja.

Zvejsalnieks arī norādīja uz vairākām, šķietamām, nesakritībām starp lietas materiālos atrodamajiem dokumentiem, kas saistīti ar "Vikom industry" slēgtajiem līgumiem, taču lielākajā tiesā no gadījumiem Šveics norādīja, ka viņš neatceras konkrētos līgumus.

Sēdes pārējā daļā Zvejsalnieks uzdeva daudzus precizējošus jautājumus par dažādu parakstu klātbūtni uz "Vikom industry" dokumentiem, dažbrīd izpelnoties tiesneša aizrādījumus par jautājumu atkārtošanos.

Uz lielu daļu Šveics atbildēja ar "nezinu" vai arī "droši vien, ka tā bija", tāpat aicināts paskaidrot kā viņš parakstījis aktus, kurus viņam nebija jāparaksta, Šveics atbildēja "paņēmu rakstāmpiederumu un parakstīju".

Šveics arī norādīja, ka darbu kvalitāti būvobjektā pats nebija pārbaudījis, taču viņš esot uzticējies Kuļešovam. Viņš arī uzsvēra, ka viņam bija iespējas pazvanīt uz būvobjektu un noskaidrot vai atskaitēs minētie darbi tik tiešām bija izdarīti, taču viņš neredzēja nepieciešamību tā rīkoties.

Tiesas sēdes beigās arī tika nolemts par lietā cietušā Igora Vītola uzaicināšanu uz 18.aprīļa tiesas sēdi, jo tiesā bija saņemti dokumenti no ārstniecības iestādes, kurā Vītols patlaban atkopjas.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 17.aprīlī, kad tiks turpināta Šveica izjautāšana.

Kā ziņots, tiesā tiek izskatīta krimināllieta par 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju, kad, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām.

Šīs personas ir ēkas būvinženieris Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības. Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija. Krimināllietā, kuru skata Zemgales priekšpilsētas tiesa, apsūdzēta ir arī "Maxima" darbiniece Inna Šuvajeva.

Valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzina.