Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dzīvokļi Rīgā kļūst arvien dārgāki

© F64

2018. gada pirmajā ceturksnī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas pietuvojušās 790 EUR/m2 atzīmei un kopš gada sākuma palielinājušās par 2,24%.

Līderis stabili ir Teikas rajons ar 934 EUR/ m2, savukārt, pastarīša lomu joprojām “aizstāv” Bolderāja - 562 EUR/ m2. Neskatoties uz cenu pieaugumu, darījumu skaits, salīdzinot ar 2017. gada 1. ceturksni, tomēr samazinājies par 2,38%. Samazinājums saistīts ar nepietiekamu sekundārā tirgus dzīvokļu piedāvājumu, kā rezultātā darījumu aktivitāte pakāpeniski virzās uz jauno projektu segmentu.

“Aktivitātes pieaugumu jauno projektu segmentā veicina arī darba spēka apmaksas pieaugums. Jaunās ģimenes un jaunie speciālisti aktīvi izmanto "Altum" valsts atbalsta programmu pirmā mājokļa iegādei. Arī bankas ar dažādiem papildu pakalpojumiem un integrētiem piedāvājumiem atrod veidus, kā piesaistīt klientus. Būtisks faktors lielākai tirgus aktivitātei ir arī jaunuzbuvēto jauno projektu dzīvokļu piedāvājuma palielināšanās - tirgu papildina uz vietējo pieprasījumu orientēti projekti - ekonomiskajā segmentā. Vidējā dzīvokļu cena jaunajā projektā Rīgas mikrorajonos šobrīd ir vidēji 1401 EUR/m2, prognozējam, ka 2018. gadā tā pieaugs par vismaz 8%”, komentē kompānijas BALSTS valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Arī īres tirgus aktivitāte Rīgā 2018. gada 1.ceturksnī kopumā bija samērā augsta. Pieprasījums izteiktāks ekonomiskajā segmentā. Īres dzīvokļu ienesīgums Rīgas mikrorajonos ir augstāks nekā centrā. Jauno projektu ēkās īres cena divistabu un trīsistabu dzīvokļiem ir 400 - 700 EUR mēnesī. Vienkāršiem sērijveida dzīvokļiem ar agrāk veiktu telpu apdari vidēji īres maksa bija no 250 - 350 EUR mēnesī, savukārt labas kvalitātes sērijveida dzīvokļu, kuros remonts veikts pēdējo 10 gadu laikā, īres maksas amplitūda bija no 350- 450 EUR mēnesī. Lielākais pieprasījums pēc īres dzīvokļiem novērots centram tuvākajos un lielākajos mikrorajonos - Purvciemā, Pļavniekos, Imantā un Āgenskalnā. Turklāt Āgenskalnā novērota īres maksu pieauguma tendence, jo šī apkaime pēdējos gados attīstās un atrodas salīdzinoši tuvu centram.

2018. gada pirmajā ceturksnī biroju telpas Rīgas A klases kompleksos nomniekiem tika piedāvātas par 13-16 EUR/m2 mēnesī. Prestižākajās ēkās biroju noma sniedzas pāri 16-20 EUR/m2 mēnesī. Tiem, kuri vēlas savu biroju izvietot B klases birojā, jāorientējas uz cenu 9 - 12 EUR/m2. Iepriekš minētās nomas likmes norādītas bez apkalpošanas maksas.