Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vēlas Rīgā ierobežot diennakti strādājošo "veikalu-kafejnīcu" darbību

© F64

Rīgas domē tiks veidota darba grupa, kuras uzdevums būs sniegt priekšlikumus par tā saucamo "veikalu-kafejnīcu" darbības ierobežošanu, kā arī aktualizēt jautājumu par atskurbtuves izveidi Rīgā, šodien lēma Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

Kā paskaidroja komitejas vadītājs Dainis Turlais (GKR), viena no lielākajām problēmām cīņai ar neierobežotu alkohola tirdzniecību Rīgā ir tā saucamo "veikalu-kafejnīcu" darbība.

"Mums ir jāatrod veids, kā ierobežot pašreiz brīvo piekļuvi alkoholam visu diennakti, jo simtiem mazumtirdzniecības vietu Rīgā iegūst kafejnīcu licences, lai varētu nodrošināt alkohola tirdzniecību pēc plkst.22. Problēma ir tajā, ka šie veikali nav nekādas kafejnīcas vai restorāni, tur lielākoties ir viens galds istabas stūrī vai viens krēsls un viņi sevi sauc par kafejnīcu. Tur alkohols tiek tirgots visu diennakti un neviens to neierobežo, jo diemžēl Valsts ieņēmumu dienests viņiem nepārtraukti izsniedz licences," sacīja Turlais.

Viņš norādīja, ka nedz Rīgas, nedz citas pašvaldības šo procesu nevar ierobežot pašu spēkiem, ja valsts to neatbalstot, tādēļ nepieciešams mainīt normatīvos aktus.

Tāpat darba grupas uzdevums būs aktualizēt atskurbtuvju izveides jautājumu. Turlais skaidroja, ka valstī nav tiesiska regulējuma, kas paredzētu atskurbtuvju esamību un katra pašvaldība šo problēmu risina saviem spēkiem. "Jau 90.gados, kad biju Iekšlietu ministrs, šis jautājums bija varas gaiteņos, bet līdz šai dienai nekas nav mainījies, jo ministrijas savā starpā cīnījušās par to, kam jāuzņemas atbildība. Visi kopā tagad to ir nogrūduši pašvaldībām. Taču arī pašvaldības neko nevar izdarīt, ja nav likumu, kuros balstīties," izteicās deputāts.

Komitejas sastāvā būs Rīgas pašvaldības policijas Administratīvās pārvaldes priekšnieks Lauris Kudiņš, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes Izglītības atbalsta nodaļas vadītāja Inese Štekele, domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes Sabiedrības veicināšanas un profilakses nodaļas Apmācību un informācijas sektora vadītāja Ieva Grietēna, domes Īpašuma departamenta Nekustamā īpašuma pārvaldes Īpašuma apzināšanas un formēšanas zemes piekritības eksperte Silvija Beķere un Rīgas pilsētas būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes vadītājs Jānis Belkovskis.

Pirmais ziņojums par darba grupas paveikto gaidāms jūnija sākumā.