Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Daugavas" stadions sporta un deju svētkiem gatavs

© Emīls DESJATŅIKOVS, F64 Photo Agency

Daugavas stadiona gan jaunās, gan atjaunotās tribīnes, kā solīts, 15. maijā tika nodotas ekspluatācijā, un nu tur notiek tikai sakārtošanas darbi. Jau šā mēneša beigās tur notiks futbola sacensības, bet jūlijā stadions uzņems deju lielkoncerta Māras zeme dalībniekus un skatītājus. Tas ir viens no retajiem objektiem, kas nav pārsniedzis sākotnēji plānoto finansējumu – 10,7 miljonus eiro.

Tas, kas būvniekiem bija jāizdara, ir izpildīts precīzi noteiktajos termiņos, un stadions jau ir pieņemts ekspuatācijā, Neatkarīgajai skaidroja VSIA Kultūras un sporta centra Daugavas stadions valdes loceklis Elmārs Martinsons, uzsverot, ka atbildīgās instances atzinušas, ka viss atbilst drošības normām. Tagad ir atlikuši sakārtošanas darbi, piemēram, jāsagādā higiēnas preces un jāizvieto tās, tāpat jāsatīra teritorija un skrejceliņi, jo vēl pirms pāris dienām notika būvniecība. Celiņi iegūs jaunu veidolu gan tikai otrajā būvniecības kārtā 2019. gadā.

E. Martinsons ir gandarīts, ka turpmāk Daugavas stadions būs arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājvieta.

Vēl tuvākajā laikā ir arī jāslēdz līgumi ar apsaimniekotāju, kas turpmāk rūpēsies par stadiona uzturēšanu kārtībā, tostarp atbildot arī par 14 sistēmām (apskaņošanas, ventilācijas, grīdas apsildes, dušu darbības un citas). Turklāt vajadzēs veidot sekretariātu, kas būvniecības laikā nebija nepieciešams, tātad vajadzīgi līdzekļi darba samaksai.

E. Martinsons ir gandarīts, ka turpmāk Daugavas stadions būs arī Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājvieta. Jo vienubrīd stadiona vadībai un federācijai bija domstarpības par atjaunošanas risinājumiem, bet nu LFF pat esot ieguldījusi lielus līdzekļus laukuma zāliena sagatavošanā. Nesen šeit ieradušies arī Eiropas Futbola asociācijas (UEFA) pārstāvji, kas atzinuši, ka viss paveikts tā, lai stadionam varētu piešķirt augstāko kategoriju. Šeit būs ne tikai LFF, bet arī vieglatlētikas bāze un, protams, dziesmu svētku dalībnieku mēģinājumu un uzstāšanās vieta.

Par finansēm runājot - varot «vīzdegunīgi palielīties», ka šis ir teju vienīgais objekts, kam projekta īstenošanas laikā nav radies sadārdzinājums. «Iekļāvāmies sākotnēji izstrādātajā tāmē, kā bija plānots, - 10,7 miljoni eiro, tā arī ar to pietika. To zināmā mērā arī noteica Eiropas Savienības projekta regulējums, kas neļāva papildu finansējumu meklēt,» sacīja E. Martinsons, norādot, ka ārzemju speciālisti pat pauduši izbrīnu, ka ar šādu summu izdarīts tik daudz.

Stadiona valdes loceklis atzina, ka nu būs galva jāpalauza arī par šīs vietas pilnvērtīgu izmantošanu - galvenokārt sacensībām. Tuvakajā laikā tās jau ieplānotas: nākamajā dienā pēc stadiona oficiālās atklāšanas 28. maijā sāksies Rīgas kauss futbolā.

Jāatgādina, ka pirmā kārta, kas paredzēja palielināt skatītāju vietu skaitu tribīnēs līdz 10 000, ir tikai neliela daļa no visa projekta. Pēc deju svētkiem celtniecība neapstāsies, un otrajā kārtā līdz 2022. gadam tiks izbūvēti trīs lielie objekti - vieglatlētikas manēža, hokeja halle ar diviem ledus laukumiem, kur jau 2021. gadā varētu būt treniņu vieta pasaules čempionātā, un multifunkcionāla komandu spēļu halle ar vismaz 3000 skatītāju vietām. Rekonstrukcijas kopējais finansējums pārsniedz 50 miljonus eiro, no tā lielu daļu veido Eiropas fondu nauda degradētu teritoriju atbalstam.