Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome plāno tērēt 233 232 eiro, lai sagatavotos pāvesta vizītei

© EPA/Scanpix

Lai sagatavotos Viņa Svētības pāvesta Franciska gaidāmajai vizītei, Rīgas dome plāno piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu 233 232 eiro apmērā, lielāko daļu paredzot ēku remontdarbiem.

Atbildot uz deputāta Vjačeslava Stepaņenko (GKR) jautājumiem, baznīcas pārstāvji sēdē norādīja, ka izmaksas vēl varētu pieaugt.

Finansējumu piešķirt lūdzis Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. "Ņemot vērā izvirzītās prasības šīs vizītes nodrošināšanai un jaunatklātos apstākļus, lūdzam sniegt līdzfinansējumu Rīgas Metropolijas Romas katoļu kūrijai 233 232 eiro apmērā pāvesta vizītes nodrošināšanai," teikts domei adresētajā vēstulē.

Lielākā summa tiek lūgta ēku, kurās plānots uzņemt viesus, remontdarbiem - 188 805 eiro. Remontdarbiem Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas katoļu baznīcas ēku kompleksā Mazās pils ielā 2 paredzēti 156 195 eiro, bet Sv. Jēkaba katedrālē - 32 610 eiro.

Atbildot uz deputāta Vjačeslava Stepaņenko (GKR) jautājumiem, baznīcas pārstāvji sēdē norādīja, ka izmaksas vēl varētu pieaugt. Tāpat viņi apliecināja, ka plānots atjaunot visu Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas katoļu baznīcas ēku kompleksu.

Ēdināšanai svītai un brīvprātīgajiem Rīgā paredzēti 5000 eiro, brīvprātīgo apģērbam vēl 5000 eiro. LED ekrānu un apskaņošanas nodrošināšanai Doma laukumā, pie Brīvības pieminekļa un citās vietās paredzēti 17 278,80 eiro, TV monitoriem Domā paredzēts tērēt 2226,40 eiro, savukārt vides reklāmai - 14 922 eiro.

Finansējuma piešķiršanu no Rīgas domes rezerves fonda trešdien atbalstīja domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja, bet galējo lēmumu pieņems Rīgas dome.

Jautājuma skatīšanas laikā deputāts Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) vaicāja, vai izmaksas varētu palielināties. Tāpat viņš gribēja precizēt, vai plānots atjaunot ēku Mazās pils ielā 2 un vai pāvests gadījumā neplāno uzturēties Svētās Ģimenes mājā Klostera ielā 5.

Baznīcas pārstāvji norādīja, ka izmaksas tiešām vēl varētu pieaugt un, ka atjaunot plānots visu Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas katoļu baznīcas ēku kompleksu, jo tas ir viens no pāvesta pieturas punktiem, bet Svētās Ģimenes mājā pāvests uzturēsies vien dažas stundas.

Tāpat komisija vienojās uzdot domes Ārlietu pārvaldi nozīmēt par atbildīgo sadarbībai ar Rīgas Metropolijas Romas katoļu vizītes nodrošināšanai.

Kā vēstīts, Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs notiks no 22. līdz 25.septembrim. Latvijā pāvests viesosies 24.septembrī.

Latvijā pāvests Francisks tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Latvijas augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem, kā arī piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Plānots, ka pāvests piedalīsies arī ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā, kā arī celebrēs Svēto Misi Aglonas bazilikā.