Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pieprasa novirzīt praida gājienu no Vērmanes dārza ārpus galvaspilsētas centra

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Rīgas domes Nacionālās apvienības (NA) deputātu frakcijas priekšsēdētājs Nauris Puntulis vērsies pie Rīgas pašvaldības izpilddirektora Jura Radzeviča ar vēstuli, pieprasot novirzīt praida gājienu no Vērmanes dārza ārpus galvaspilsētas centra rajona teritorijas un nesaskaņot pasākuma norisi attiecīgajā vietā, informē Evija Vaikina, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Rīgas domes deputātu frakcijas referente.

2018. gada 9. jūnijā Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) un viņu draugu apvienība “Mozaīka" plāno organizēt “Baltijas praida" gājienu, kura sākums un noslēgums ir paredzēts Vērmanes dārzā.

Nauris Puntulis: “Šoreiz mūsu nostāja sakrīt ar visā pasaulē liberāli noskaņoto cilvēku pozīciju - izvairīties vērtēt seksualitāti kā galveno cilvēka vērtības mēru, tajā skaitā, darba vidē, pilsētas vidē u.c.

NA frakcijas deputāti uzsver, ka šis pasākums ir klaja seksualitātes demonstrēšana un ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmē definētajām ģimenes vērtībām, tai skaitā laulību kā savienību starp vīrieti un sievieti, tādēļ NA nevar atbalstīt “Baltijas praida" gājienu un, it sevišķi, tā norisi Latvijas galvaspilsētas centrā. Ir svarīgi atcerēties, ka Annas Ģertrūdes Vērmanes ziedotajam Vērmanes dārzam ir jābūt pilnībā pieejamam iedzīvotājiem, bet šādi pasākumi liedz piekļuvi ievērojami lielākajai sabiedrības daļai."

Vērmanes dārzs ir centrālais Rīgas Vēsturiskā centra parks. Ik dienas šajā parkā uzturas neskaitāmi cilvēki, baudot pastaigas, atpūšoties vai pa tā galvenajiem ceļiem dodoties darba gaitās. NA frakcijas deputāti uzskata, ka parka slēgšana tūkstošiem Rīgas un Latvijas iedzīvotāju, lai izdabātu šaurai iedzīvotāju grupai, ir vērtējama kā nesamērīgs pilsoņu vairākuma tiesību ierobežojums. Piemēram, NA frakcijas deputāts Jurģis Klotiņš jau iepriekš vairākkārt ir vērsis uzmanību uz Vērmanes dārza slēgšanu uz vairākām dienām alusfestivāla “Latviabeerfest" rīkošanai.

Vērā ņemams fakts, ka Vērmanes dārzs tika izveidots, pateicoties mecenātes Annas Ģertrūdes Vērmanes ziedojumiem 1816. un 1817. gadā. Vērmanes kundze vēstulē tālaika Rīgas rātes Priekšpilsētu apstādījumu komisijai norādīja, ka “šis parks domāts vispārējam labumam un nekad neviens to nedrīkst iegūt savā privātīpašumā". Uzskatām, ka arī šajā gadījumā parka slēgšana LGBT un viņu draugu “Mozaīka" organizētam pasākumam nav pieļaujama.