Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Daugavas" stadionu federācija atzīst par labāko Latvijā

ZĀLIENS KĀ PAKLĀJS. No jaunajām tribīnēm labi redzams futbola laukums. Tā zāliens tiek pļauts un laistīts divreiz dienā, ir labi sakuplojis, taču ne pietiekami, tāpēc vēl līdz pirmajām spēlēm jūnija sākumā tas vēl tiks krietni piefrizēts © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Latvijas Futbola federācija Daugavas stadionu pēc pirmās būvniecības kārtas pabeigšanas atzīst par labāko Latvijā, jo tas atbilst augstajām starptautiskajām prasībām. Ir gan pāris mīnusi, piemēram, skatītāju zonai trūkst jumta, kas varētu iespaidot līdzjutēju skaitu lietainās dienās, tomēr tas netraucēs spēlei. Jau nākamgad notiks laukuma un vieglatlētikas sektora pārbūve un, iespējams, tiks atrasts risinājums arī jumtam.

Projektu īstenojot, ņemtas vērā gan Starptautiskās Futbola asociācijas (UEFA) prasības, gan sporta federāciju vēlmes. Pirmreizējās ekspertu pārbaudes noslēgušās ar pozitīviem atzinumiem, kas ļāvis stadionam iegūt augsto ceturto kategoriju. Bet vislielākais sasniegums ir tas, ka šeit spēlēs Latvijas futbola izlase, preses konferencē skaidroja Daugavas stadiona valdes loceklis Elmārs Martinsons. Ko īsti nozīmē ceturtā kategorija? Piemēram, jābūt medijiem darba vietām tribīnēs un divām studiju telpām intervijām, atbilstošam laukuma apgaismojumam, videonovērošanai, apziņošanai un apskaņošanai. Pēc tribīņu rekonstrukcijas to iekšpusē iekārtotas arī ģērbtuves Latvijas izlasei un viesu komandai, medicīnas un sportistu rehabilitācijas telpas, kas mūsdienās ir obligāta nepieciešamība. Un kur tad vēl 9 reiz 14 metru lielais ekrāns, kur varēs baudīt spēles momentus atkārtojumā, sekot līdzi rezultātam. Tāpat ir uzstādīta divpusējā skaņu slāpējošā siena, kas skatītājus un spēlētājus daļēji pasargās no dzelzceļa trokšņiem. Tas viss ir izpildīts - un ne «iztikas minimuma līmenī», bet ar skatu nākotnē, uzsvēra E. Martinsons. Attiecībā uz Latvijas Futbola federācijas iepriekš izteiktajiem iebildumiem pret stadionu, tagad tā esot jau pagātne. To apliecināja arī Latvijas Futbola federācijas izpilddirektors Edgars Pukinskis: vēstījumi dažādos laika posmos atšķiras, tāpēc iznāk «tādi pretrunīgi ziņojumi». Pašlaik tas esot labākais stadions Latvijā. Tiesa, nav izbūvēts jumts skatītāju zonā, un, iespējams, ka tas varētu samazināt apmeklētāju skaitu. Diemžēl šobrīd alternatīvas nav, jo nepietiek finansējuma un ir ierobežojumi no Eiropas Savienības fondu puses. Taču ilgtermiņā ir skaidrs, ka tas būs jānodrošina. Ir labi, ka projekta īstenotāji ir paredzējuši konstruktīvus risinājumus šai problēmai.

SIMBOLISKA DĀVANA. Bijušais Latvijas futbola izlases spēlētājs Vitālijs Astafjevs (pirmais no labās) dāvināja Daugavas stadiona valdes loceklim Elmāram Martinsonam (vidū) savu sporta kreklu, ar kuru viņš savulaik spēlējis šajā stadionā / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Šobrīd jau tiek strādāts pie projekta otrās kārtas: ir izsludināts metu konkurss, kurā ir divi uzvarētāji, informēja E. Martinsons. Notiek sarunu procedūra par to, kurš būs projektētājs, un jūnijā tiks noslēgts līgums ar vienu no pretendentiem. Pēc tam jau sekos būvniecības iepirkumi. Objekti tiek celti šādā secībā: centrālais futbola laukums, jauna vieglatlētikas infrastruktūra un trīs galvenās būves - hokeja halle, vieglatlētikas manēža un multifunkcionālā halle, kurā plānotas līdz 3000 skatītāju vietas. Viss kopumā tas veidos lielu sporta kombinātu, kas veicinās Latvijas sporta sasniegumus. E. Martinsons norādīja, ka vēl arī piesaistīs privātās investīcijas, piemēram, ēdināšanas, tirdzniecības un viesnīcas bloka izveidē.