Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas centrā "izzūd" "Narvesen" kioski; uzzini, kāpēc!

© F64

Rīgas pilsētas būvvalde pilsētas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas apstādījumu teritorijā vairs neizsniedz īslaicīgo būvju izvietošanas atļaujas, kā rezultātā no ielām nozuduši vairāki "Narvesen" kioski.

"Narvesen" kioski nozuduši pie Latvijas Nacionālā teātra, Merķeļa ielā pie Rīgas cirka, kā arī pie Centrālās stacijas.

Aģentūra LETA novēroja, ka "Narvesen" kioski nozuduši pie Latvijas Nacionālā teātra, Merķeļa ielā pie Rīgas cirka, kā arī pie Centrālās stacijas.

Kā aģentūrai skaidroja Būvvaldes pārstāve Jūlija Samuilova, pamatojoties uz "Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem" centra apstādījumu teritorija ir dažādu funkciju, it īpaši ekoloģisko, rekreācijas un pilsētas tēla veidošanas funkciju, nodrošināšanai saglabātas vai speciāli izveidotas, ar augiem apaugušas vai apaudzētas teritorijas. Šajās vietās ļauts ierīkot parku, skvēru, krastmalu apstādījumus, ielu un dzelzceļa apstādījuma joslas vai citus speciāli veidotus un koptus apstādījumus starp ielas sarkanajām līnijām un būvlaidi.

Līdz ar to, pamatojoties uz minēto normatīvo regulējumu, visām īslaicīga rakstura būvēm - kioskiem, kuri atrodas Rīgas vēsturiskā centra apstādījumu teritorijā un kuriem beidzies izvietošanas termiņš, atļaujas vairs netiek dotas.

Šie noteikumi stājušies spēkā 2013.gadā. Pēc Būvvaldes pārstāvju paustā, šādām būvēm uzturēšanas termiņš ir pieci gadi un patlaban vienkārši esot sakritis brīdis, kad vairākiem no tiem beidzas šī uzturēšanās atļauja. Ja Būvvalde to nepagarina - kiosks, vai jebkura cita īslaicīgā būve, ir jānojauc.

Veidojot datu statistisko apkopojumu, tajā skaitā par atļauju pagarinājumiem, Būvvalde atsevišķi neizdala būvju veidus un to atrašanās vietas dažādās pilsētas vietās, līdz ar to nevar sniegt informāciju par to, cik būvēm šādas atļaujas jau ir atteiktas.

SIA "Narvesen Baltija" personāla un komunikācijas departamenta vadītājs Andis Aleksandrovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka kioska aizvēršana Merķeļa ielā pie Rīgas cirka vēsturiskā ēkas saistīta ar tirdzniecības vietas zemes nomas līguma termiņa noslēgšanos un Merķeļa ielas attīstības plāniem, kas šajā vietā paredz sabiedriskā transporta pieturvietu paplašināšanu.

Savukārt tirdzniecības vieta pie Latvijas Nacionālā teātra ir aizvērta sakarā ar plānoto Simtgades alejas izveidi teritorijā no Latvijas Nacionālā teātra ēkas austrumu fasādes līdz pilsētas kanālam.

Viņš arī norādīja, ka līdz ar infrastruktūras pārmaiņām Rīgas centrā mainās arī vairāku "Narvesen" tirdzniecības vietu izvietojums, kā arī rodas jaunu veikalu skaita pieaugums.

Pērn tīkla attīstībā uzņēmums investēja 1,3 miljonus eiro, bet tuvāko divu gadu laikā izaugsmē plānots ieguldīt vēl trīs miljonus. Šajā laikā plānots izveidot 15 jaunas tirdzniecības vietas, kā arī rekonstruēt 15 esošās.