Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Latvijas čempionātā cīnīsies veiklākie un gudrākie roboti

© Nora Krevneva, F64 Photo Agency

Šodien, 6. maijā, plkst. 10 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātē (ETF), Āzenes ielā 12 notiks 10. Latvijas robotikas čempionāts. Tajā septiņās disciplīnās savas prasmes un izcilus robotus demonstrēs robotu būves entuziasti no visām Baltijas valstīm, informē RTU.

Čempionātā robotikas entuziasti sacentīsies septiņās disciplīnās:

• "Līnijsekotāji" - tajā robota uzdevums ir pēc iespējas ātrāk un precīzāk izbraukt trasi, kas ir melna līnija uz balta laukuma;

• "Lego Sumo" tiks vērtēta spēja pārsteigt ar universālu risinājumu;

• "Mego Sumo" ir nopietnākā un skatītājiem interesantākā kategorija, kas pazīstama ar agresīvo cīņas stilu;

• "Folkrace" roboti sacenšas šķēršļu trasē, kuru ir spējīgi izbraukt vien izveicīgākie un attapīgākie roboti;

• "Mini Sumo" ir vispopulārākie klasiskie robotu sumo cīkstoņi;

• "iRobot Sumo" ir putekļsūcēju roboti, kuri radoši pārveidoti, lai cīnītos ringā;

• "Freestyle" katram ir iespēja demonstrēt savus robotikas sasniegumus plašākam skatītāju lokam.

"Esam gandarīti, ka 10. Latvijas robotikas čempionāts notiks tieši RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātē, kas jau 50 gadus ir Latvijas līdere elektronikas nozares izglītībā un pētniecībā. Šāda veida pasākumi noteikti piesaista jauniešu uzmanību un rada papildu interesi par elektroniku un inženierzinātnēm," pasākuma nozīmību komentē RTU ETF dekāns profesors Jurģis Poriņš.

Piedalīšanās pasākumā ir bez maksas, nav ierobežojumu arī reģistrēto robotu skaitam, komandas dalībnieku skaitam vai dalībnieka vecumam.

Dienas gaitā notiks ekskursijas ETF laboratorijās, būs apskatāma arī VAS "Elektroniskie sakari" mobilā radiomonitoringa laboratorija, ko radio sakaru inženieri izmanto radio traucējumu avotu atrašanās vietas noteikšanai.

Pasākuma mērķis ir veicināt interesi par inženierzinātnēm un robotiku, kas ir viena no visstraujāk augošajām nozarēm pasaulē. Latvijas robotikas entuziasti ir piedalījušies un guvuši uzvaras tādās prestižās robotikas sacensībās kā "Robotex" Igaunijā, "RobotChallenge" Austrijā, "RoboGames" ASV un "International Robot Sumo Tournament" Japānā, apliecinot konkurētspēju pasaules līmenī.

Čempionātu organizē Robotu skola sadarbībā ar RTU Robotikas klubu, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociāciju, RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultāti.

Papildu informācija www.robotika.lv. Pasākuma Facebook lapa goo.gl/77PY3A.