Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Koka skulptūru festivāla darbi priecēs Mežaparka apmeklētājus

AKMEŅĒDĀJI jeb vārnas, kam dzīvību devis lietuviešu mākslinieks Donāts Mockus, rada īpatnējas sajūtas – šeit sasaucas skarbā ikdienas un mūžīgās dzīvības tēma © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

20. maijā ar uzvarētāju noskaidrošanu un apbalvošanas ceremoniju noslēdzās SIA Rīgas meži organizētais starptautiskais koku skulptūru festivāls, kurā piedalījās septiņi tēlnieki no vairākām pasaules valstīm. Turpmāk festivāla ietvaros tapušos darbus katrs interesents varēs aplūkot pastaigās pa Mežaparka takām.

No 10. līdz 20. maijam Mežaparka Zaļajā teātrī skanēja motorzāģu un citu darba instrumentu radītā «mūzika». Šajās dienās septiņi pasaulē atzīti tēlnieki meklēja, atrada un atbrīvoja katrā kokā paslēpto tēlu. Nu visi darbi ir pabeigti un gaida, kad tiem tiks ierādītas jaunās mājvietas kultūras un atpūtas parkā Mežaparks, kur skulptūras kļūs par ilglaicīgiem vides objektiem. Veidojot skulptūras, mākslinieki kā materiālu izmantoja arī dabīgo granītu un gaismas elementus ar saules baterijām, kas kļūst par skulptūru vizuālo papildinājumu diennakts tumšajā laikā. Visas skulptūras ir veidotas tā, lai cilvēkiem vēlāk būtu iespēja integrēties tajās, piemēram, apsēžoties vai uzkāpjot uz skulptūras elementa, kļūt par daļu no mākslas darba sižeta.

Dalībai festivālā sākotnēji tika izvērtēti skulptūru skiču projekti un tiesības piedalīties pašā festivālā saņēma: Džozefs Rejs Otrijs (ASV), Čārlzs Kamejs (Uganda), Inese Valtere (Latvija), Jurijs Misrjukovs (Krievija), Vītauts TallatsKelpša (Lietuva), Kārlis Īle (Latvija), Donāts Mockus (Lietuva), bet ārpus konkursa piedalījās arī Aivars Magone no Latvijas.

Rīgas pilsētas simpātiju balvu saņēma Ineses Valteres darbs Joga, kas turpmāk būs redzams netālu no ezera, savukārt Rīgas mežu simpātijas izpelnījās Donāta Mockus darbs Akmeņēdāji jeb vārnas. Par vispatīkamāko savā skatījumā parka pameklētāji atzina Vītauta TallataKelpšas skulptūru Sienāzis.

Starptautisko koka skulptūru festivālu SIA Rīgas meži organizēja pirmo reizi, bet ļoti iespējams, ka tas kļūs par tradīciju un Mežaparku ik pa laikam atkal papildinās jauni tēli.