Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Divas dienas Ķīpsalā saimniekos suņi un kaķi

© Publicitātes foto

Aizraujoši suņu paraugdemonstrējumi, šovi un izdevīgi pirkumi – tas viss būs starptautiskajā šķirnes suņu un kaķu izstādē Latvijas uzvarētājs 2017, kas 10. un 11. jūnijā notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

No visām 339 suņu šķirnēm, kas šobrīd sastopamas pasaulē, izstādē varēs redzēt vairāk nekā 200 šķirņu suņus - garspalvainus un īsspalvainus, miniatūrus un lielus, medību un mājas, mierīgus un hiperaktīvus. Kā katru gadu, arī šoreiz izstādes laikā tiks noskaidrots labākais suņu puika un suņu meitene, kuri iegūs titulu Latvijas uzvarētājs 2017.

Līdzās suņu vērtēšanai ringos skatītāji varēs vērot aizraujošus suņu paraugdemonstrējumus un šovus, kuros varēs novērtēt gan četrkājaino draugu gudrību un atjautību, gan atraktīvā veidā iepazīties arī dažādām suņu šķirnēm. Līdzās populārām šķirnēm izstādē būs ekskluzīva iespēja aplūkot arī Latvijā nereģistrētas šķirnes. Turklāt šogad Ķīpsalā pulcēsies arī paši stilīgākie suņi, kuri modes skatē demonstrēs savus izejamos tērpus.

Sestdien un svētdien Ķīpsalā pulcēsies arī aptuveni 300 visdažādāko šķirņu kaķu no Latvijas un ārvalstīm. Starp vairāk nekā 24 kaķu šķirnēm izstādē varēs aplūkot arī Latvijā maz pārstāvētas kaķu šķirnes, kas apmeklētājus priecēs ar savu aristokrātisko izskatu. Abās izstādes dienās skatītāji varēs vērot kaķēnu, junioru, pieaugušo kaķu un kastrātu ringus, kuros minči sacentīsies par uzvarētāja titulu. Izstādē tiks noskaidrots labākais pieaugušais runcis un kaķene, kas iegūs prestižo titulu Latvijas uzvarētājs 2017, bet izstādes noslēgumā katras šķirnes labākie sacentīsies par izstādes absolūtā uzvarētāja titulu. Šogad pirmoreiz izstādē noskaidros arī pašu vīrišķīgāko runci un sievišķīgāko kaķeni.

Jau šobrīd notiek aktīva gatavošanās - kažoka pucēšana, nadziņu vīlēšana un citas skaistumkopšanas procedūras. Bet interesanti, kā pa to laiku sevi formā uztur Neatkarīgās galvenās redaktores vietnieces žurnālistes Elitas Veidemanes kaķi Elizabete, Pūce, Čalis, Pirkstiņš, Berimors, Zeķīte un Spuļģītis?

«Mani kaķi ne īpaši draudzējas ar mazgāšanos un ķemmēšanos, bet kaut kā jau tiekam galā. Ķemmēšanās visvairāk patīk Morsim [Berimoram] - viņš pēc dabas ir ļoti neatkarīgs un lepns, bet līdzko sāk ķemmēt muguru, runcis sāk labpatikā murrāt,» stāsta Elita Veidemane.

Kamēr Ķīpsalā runči un kaķenes sacentīsies skaistumā, žurnāliste atklāj, kādi ir viņas kaķu trumpji. «Katrs mans kaķis ir pavisam savādāks! Vecākā kaķene Elizabete ir ar rudu kažoku un izskatās pēc īstas anglietes, turklāt viņa ir arī ļoti gudra. Pūce ir īsta blēde - ļoti viltīga būtne, bet Berimors ir īsts profesors. Pēc dabas vientiesīgākais ir Čalis. Viņš brīnās par visu, turklāt arī pēc izskata ir kā īsta blondīne ar zilām acīm. Pirkstiņā nevar neiemīlēties - viņš ir īsts skaistulis ar garām kājām un lāsumainu kažoku. Zeķītei vārds dots pēc savdabīgā kājas kažoka krāsojuma, kas atgādina zeķturi, bet Spuļģītis ir viskompaktākais no kaķiem - tāds kā gaļas pīrādziņš. Viņi visi man ir skaisti!»

Taujāta, kādas ir viņas kaķu mīļākās nodarbes jeb kā viņi uztur sevi formā, Elita Veidemane stāsta: «Es nevarētu teikt, ka mani kaķi nav aktīvi. Visrosīgākie ir gados jaunākie kaķi, kuriem patīk skriet pa pagalmu, lēkt un staipīties tikko nopļautā zālītē. Īpaši Pirkstiņš un Spuļģītis labprāt savā starpā sacenšas, skrienot līdz grāvim. Neizpaliek arī medīšana - īpašā cieņā ir cirslīši. Es viņus par to arī nebaru, jo tāds ir kaķa instinkts.»

Visiem zināms, ka kaķi mīl neatkarību, bet vai viņi tiek radināti arī pie disciplīnas? Elita Veidemane atzīst, ka savus kaķus lutina tik ļoti, ka viņi var darīt gandrīz visu. Vienīgie noteikumi ir neskrāpēt sienas un mēbeles, kā arī vakarā visiem jānāk mājās un jāiet gulēt. Viņi arī klausa savu gādīgo saimnieci un apzinīgi ievēro šos noteikumus.

Vairāk par izstādi, ko rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Kinoloģisko federāciju un Latvijas felinoloģijas asociāciju Felimurs, var atrast mājaslapā bt1.lv/latwinner/.