Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

ATPŪTA: Rīgā sākas ielīgošanas pasākumi; iepazīsties ar programmu!

© riga.lv

Gaidot Līgo svētkus, Rīgā jau no 16. jūnija iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti uz vairākiem ielīgošanas pasākumiem, tajā skaitā tradicionālo pasākumu ciklu „Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos”, svinībām pie Rīgas kultūras centriem, pilsētas parkos un laukumos, kā arī 22. jūnijā - Zāļu tirgū Doma laukumā un Kalnciema kvartālā pasākumā “Suitu nakts tirgus”, ziņo Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Pirmie ielīgošanas pasākumi sāksies jau 16. jūnijā, kad iedzīvotāji gaidīti Bastejkalnā, kur darbosies latviešu vasaras gadskārtu tradīciju meistarklases vanagu vīšanā, siera siešanā, ugunskura vietas ierīkošanā, Jāņu vārtu gatavošanā un vairākās citās svētkiem raksturīgās nodarbēs. Līdz ar meistarklasēm būs iespēja apgūt vasaras saulgriežu rotaļas, dančus un klausīties folkloras kopu priekšnesumus.

Šajā dienā ielīgošanas pasākums “Tā ziedēja Jāņu nakts” notiks arī pie Kultūras centra “Ritums” filiāles, Ieriķu ielā 43A, kur piedalīsies folkloras kopas, deju kolektīvi, darbosies radošās darbnīcas, būs Latvijas labumu tirdziņš, notiks lielā zāļu paklāja aušana un pasākuma noslēgumā varēs vērot postfolkloras grupas “Daba San” uzstāšanos. Savukārt pie kultūras centra “Imanta” iedzīvotāji varēs redzēt deju kolektīvu sniegumu, kora uzstāšanos, tradicionālās muzikas grupas “Tautumeitas” priekšnesumu un izdancoties zaļumballē grupas “Kantoris 04” pavadībā.

16. jūnijā sāksies arī tradicionālais un jau rīdzinieku iecienītais pasākumu cikls “Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos”. Šajā dienā notiks Āgenskalna ielīgošana kopā ar kapelu “Hāgenskalna muzikanti” un folkloras kopu “Dandari”. Ielīgošana Grīziņkalnā ar folkloras kopām “Krulla”, “Ciguzis” un kapelu “Karikste” notiks 18. jūnijā. Nākamajā dienā, 19. jūnijā, ielīgošana būs arī Dzegužkalnā, kur iedzīvotājus gaidīs Ilga Reizniece, Andris Davidons, Valdis Putniņš un Rīgas Danču klubs. Pasākumu cikls “Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos” šovasar noslēgsies 20. jūnijā ar Torņakalna ielīgošanu Ojāra Vācieša muzeja dārzā. Tur ielīgošana būs kopā ar Zoju Heimrāti, Kristīni Kārkli-Kalniņu un Edgaru Kārkli.

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Ikviens - kā mazs, tā liels, ir gaidīts Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā un iekštelpās, kur būs pasākums “Sanākat, Jāņa bērni, augsta kalna galiņā”, kas notiks 19. jūnijā. Folkloras draugu kopa “Skandinieki” un grupa “Jauno Jāņu orķestris” 20. jūnijā rīdziniekus gaidīs Spīķeru kvartālā pasākumā “Daudzināju Jāņu dienu”, kur Līgo noskaņās būs gan Zaļais tirdziņš, gan radošas darbnīcas. Savukārt 21. jūnijā svētku tuvošanās gaisotni varēs sajust Jāņu ielīgošanas pasākumā Ķengaraga parkā, kur būs dziesmu spēle “Īsa pamācība mīlēšanā” ar deju kopu “Bramaņi”, “Dižbramaņi” un Latvijā populāru aktieru piedalīšanos. Dziesmu spēlei sekos koncerts ar Viktora Lapčenoka un vairāku citu solistu uzstāšanos. Šajā dienā VEF Kultūras pils rīkots ielīgošanas pasākums “Lai balstiņis tālu skan” notiks arī Zemitānu laukumā, kur ikvienu gaidīs Jāņu tēvs aktieris Emīls Kivlenieks un Jāņu māte aktrise Daiga Gaismiņa.

Līgo svētku noskaņās rīdzinieki un pilsētas viesi 22. jūnijā gaidīti tradicionālajā Zāļu tirgū Doma laukumā, kur varēs iegādāties amatnieku un tautas lietišķās mākslas meistaru izstrādājumus, kā arī lauksaimniecības produktus, Jāņu zāles un vainagus. Īpašs pasākums - “Suitu nakts tirgus” notiks Kalnciema kvartālā, kur būs baudāma gan kultūras programma, gan Alsungas novada lauku labumi.

Ielīgošanas un Līgo svētku pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Ielīgošanas pasākumu programma