Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

VĒRTS APMEKLĒT: Gaismas spēles brīvdabas muzejā

© Ekrānšāviņš no avīzes

Šajā laikā, kad ir izskanējuši sirdssiltie, gaišie un mierpilnie Ziemassvētku un krāšņi priecīgie gadumijas koncerti, kad ir iestājies šķietami tukšais un klusais periods, svētku sajūtu pagarināt piedāvā Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs.

Lai arī dienas jau pamazām kļūst garākas un naktis īsākas, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs visus rīdziniekus, pilsētas viesus un, jo īpaši, ģimenes ar bērniem vēl 11 dienu gaidīs uz savu īpašo notikumu - Gaismas spēlēm muzeja sētās. Līdz pat nākamajai svētdienai, 14. janvārim, katru dienu no pulksten 15 līdz 20 muzejs tiks pārvērsts krāšņā gaismu valstībā, saplūdinot dienu ar nakti, gaismu ar tumsu un senatnes tradīcijas ar mūsdienām.

«Ziemas tumšākajā laikā muzejs saviem apmeklētājiem piedāvā patverties no pelēcīgā drūmuma un atklāt jau iemīļotās sētas no jauna ar īpašo svētku apgaismojumu - gaismas celiņi cauri muzejam ved pasakai līdzīgā gājienā no sētas uz sētu, no lodziņa uz lodziņu, tumšajos ziemas vakaros radot muzejā un pilsētā gaišāku un maģiskāku noskaņu,» stāsta Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izgītības un informācijas nodaļas vadītājs Igors Ziemelis. Tieši viņam arī pieder ideja par trīs nedēļu garām gaismas spēlēm muzeja sētās. Tā radās pirms pieciem gadiem ar domu - skatīties no tumsas uz gaismu. Savulaik brīvdabas muzejā jau par tradīciju bija kļuvusi ikgadējā Ziemas balle, kad Ziemassvētku izskaņā ziemeļnieciski noskaņoti muzeja apmeklētāji no tuvienes un tālienes tika aicināti izbaudīt mierīgu vakaru ģimenes un draugu lokā, baudot karstus dzērienus un gaismu rotaļas uz muzeja ēkām.

«Lai šo neikdienišķo un brīnumaino sajūtu pagarinātu, lai tā būtu pieejama lielākam apmeklētāju skaitam, jau piekto gadu pēc kārtas vairākas mūsu sētas un takas izgaismojam ilgāku laika periodu. Protams, tas viss ir saistīts ar finansēm, cik jaunus prožektorus varam nopirkt, tik ir, bet nu savu iespēju robežās katru gadu pagaismojam kaut ko vairāk, un katru gadu nāk klāt kādas jaunas sētas,» stāsta Igors Ziemelis, piebilstot, ka šogad gaismu pārvērtības piedzīvo Kurzemes zemnieka sēta, Kurzemes zvejniekciema sētas, Vidzemes zemnieka sēta, Nidas dūmistaba un Lībiešu zemnieka - zvejnieka sēta Dēliņi.

«Protams, vasarā apmeklētāju mums ir vairāk, jo ziemā muzejā īsti nav, ko darīt, bet nu šajā laikā, kad pie mums ir gaismas spēles, arī apmeklētāji ik gadu ir arvien vairāk. Jo šobrīd pie mums viss izskatās savādāk nekā ikdienā. Savādāk nekā vasarā, kad ir gaišs, - tumsas un gaismas saspēle visu pārvērš tādā kā pasaku valstībā,» stāsta Igors Ziemelis, norādot, ka šobrīd ir iespēja paskatīties uz muzeja sētām un mājām citādāk, ielūkoties iekšā pa lodziņiem un, iespējams, ieraudzīt daudz ko tādu, kas gaismā nav saskatāms. Un šajā laikā gan lieli, gan mazi var ieraudzīt, kā mūsu senči dzīvojuši un svētkus svinējuši un kā agrāk saimnieki un saimnieces rotājuši māju un klājuši galdu.

«Gaismas spēles muzeja sētās ir iespēja atrauties no ikdienas un pārvērst vakara pastaigu burvīgos svētkos,» uzskata Igors Ziemelis, aicinot gan muzeja apmeklētājus, gan Neatkarīgās lasītājus «iet no tumsas uz gaismu».

SVARĪGI!

* Lai naksnīgā pastaiga izdotos, silti saģērbieties, uzvelciet ērtus apavus, iemetiet somā lukturīti un pašu ceptus pīrādziņus, savāriet pilnu termosu ar kūpošu tēju un - vairojiet gaismu!

* Ieeja pasākumā ir no muzeja galvenās ieejas (Brīvdabas ielas 21).

* Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja muzejā ir bez maksas.

* Vecākiem ar pašiem mazākajiem ir pieejama pārtinamā istaba.

* Pie muzeja pieejama bezmaksas autostāvvieta.

* Lūgums mājdzīvniekus šoreiz atstāt mājās.