Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Rīgā sākas Barikāžu atceres dienas pasākumi

© F64 Photo Agency

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība aicina piedalīties 13. janvāra barikāžu atceres pasākumā Zaķusalā. Pasākums norisināsies kā jau katru gadu Zaķusalā pie pieminekļa "Acis. Veltījums Televīzijas centra sargātājiem barikāžu laikā 1991. gadā. Vienotībā ir spēks".

Rīgas Domā plkst.16 tiks atklāta vitrāža "Ar degsmi par brīvu Latviju". Kā aģentūru LETA informēja biedrības "Ascendum" projektu vadītāja Kristīne Kazāka, vitrāža ir veltījums 1991.gada barikādēm un plašākā nozīmē - Latvijas valsts neatkarībai. Baznīcas Marijas kapelā to ikviens varēs apskatīt gan no ārpuses, gan iekšpuses un uzkavēties, vērojot stikla spēles, kas saules gaismā dejos kā kristāliņi. "Tā vēsta par tautas neapdzēšamo cerību un neatlaidīgu degsmi par brīvu Latviju. Šī zīme ir veltījums brīvības aizstāvjiem, atgādinājums par vēsturiskiem notikumiem mūsdienu cilvēkam un vēsturisks simbols brīvas Latvijas valsts iedzīvotāju nākamajām paaudzēm," uzsver projekta autori.

Vēlāk, plkst.18, Zaķusalā, pie pieminekļa "Acis. Veltījums Televīzijas centra sargātājiem barikāžu laikā 1991.gadā. Vienotībā ir spēks", tiks iedegts barikāžu atceres ugunskurs, kam sekos himnas atskaņošana un jaunsargu zvēresta nodošana. Līdz plkst.21 apmeklētāji varēs sildīties pie ugunskura, baudīt lauku virtuvi un dalīties atmiņās. Pasākumā piedalīsies un uzrunas teiks barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais, otrais Latvijas Tautas frontes (LTF) priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Romualds Ražuks (V), Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos brigādes ģenerālis Imants Ziediņš, barikāžu laika Jēkabpils LTF priekšsēdētājs Jānis Lācis. Par muzikālo noformējumu parūpēsies Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris un koris no Mārupes.

F64 Photo Agency

Nākamajā nedēļā, 16.janvārī, plkst.12 Mārupes kapos pie pieminekļa brīvības cīnītājiem notiks atceres brīdis, bet plkst.16 atceres brīdis notiks pie Vecmīlgrāvja tilta.

20.janvārī plkst.9.30 Meža kapos notiks ziedu nolikšana, savukārt plkst.11 tiks atvērta 1991.gada barikāžu muzeja ekspozīcija. Doma laukumā no plkst.11 līdz 18 degs piemiņas ugunskurs, bet plkst.11.30 pie bojāgājušo piemiņas akmeņiem Bastejkalnā un pie bijušās Iekšlietu ministrijas ēkas Raiņa bulvārī 6 paredzēta goda sardze.

Pusdienlaikā, plkst.12, pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā notiks ziedu nolikšana, bet plkst.13 pie Saeimas tiks iedegts ugunskurs.

Pēcpusdienā, plkst.16, Rīgas domā notiks koncerts "Gaisma nākamībai".