Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

Bēgļu dienas pasākumos būs iespējams iesaistīties diskusijās un iejusties "bēgļu kurpēs"

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Šodien notiks Starptautiskajai bēgļu dienai veltīts pasākums ar aktuālāko Latvijas un pasaules pētījumu prezentāciju, ekspertu diskusiju, kampaņas "Atvērtība ir vērtība" atklāšanu un plašu tematisko un radošo aktivitāšu programmu, informēja kampaņas "Atvērtība ir vērtība" rīkotāju pārstāve Ilona Ščepilova.

Šogad tematiskās dienas pasākumu Latvijā pirmo reizi kopīgiem spēkiem rīko ANO Bēgļu aģentūras reģionālā pārstāvniecība Latvijā

Starptautiskā bēgļu dienas tiek atzīmēta kopš 2001.gada, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz jautājumiem, kas skar apmēram 65 miljonus pasaules iedzīvotāju, proti, piespiedu migrāciju un tās ietekmi uz cilvēku dzīvēm.

Šogad tematiskās dienas pasākumu Latvijā pirmo reizi kopīgiem spēkiem rīko ANO Bēgļu aģentūras reģionālā pārstāvniecība Latvijā, sabiedriskās politikas centrs "Providus", Sabiedrības integrācijas fonds (SIF), biedrība "Gribu palīdzēt bēgļiem", Informācijas centrs iebraucējiem un "Humusa komanda".

Starptautiskajai bēgļu dienai veltītie pasākumi notiks Rīgā "Lastādijas" apkaimē, Turgeņeva ielā 17, no plkst.16 līdz 20. No plkst.16 notiks ekspertu diskusija un aktuālāko pētījumu datu prezentācija kopā ar SIF informatīvās kampaņas "Atvērtība ir vērtība" atklāšanu.

Diskusijā "Providus" vadošā pētniece migrācijas un integrācijas jomā Agnese Lāce runās par to, cik atvērta ir Latvijas sabiedrība, ANO Bēgļu aģentūras reģionālās pārstāvniecības Ziemeļeiropā komunikācijas koordinators Didzis Melbiksis prezentēs ANO Bēgļu aģentūras 2017.gada Globālo tendenču ziņojumu, bet SIF sekretariāta direktore Aija Bauere atklās informatīvo kampaņu "Atvērtība ir vērtība. Norisināsies Latvijas darba devēju, aktīvistu un ekspertu diskusija "Ko varam gūt no dažādības Latvijas darba tirgū".

Pasākuma norise no plkst.17 līdz 19 turpināsies ar radošajām darbnīcām - keramikas izstrādājumu veidošanu, latvisko zīmju zīmēšanu uz akmeņiem un gleznas veidošana no pogām. Tāpat būs iespēja gatavot pasaules tautu ēdienus kopā ar "Humusa komandu".

No plkst.18 līdz 19.30 biedrība "Gribu palīdzēt bēgļiem" organizēs simulācijas spēles "Bēgļu kurpēs" saīsināto versiju, dodot iespēju spēles dalībniekiem iejusties apstākļos, kādos nonāk indivīds, kurš ir pametis dzimteni, šķērsojis valstu robežas un mēģina piešķirt dzīvei jaunu jēgu svešā vietā.

Starptautiskās Bēgļu dienas noslēgumā no plkst.19 līdz 20 notiks latviskās rotaļas sadarbībā ar Informācijas centru iebraucējiem.

Pasākuma laikā būs atvērta arī ANO Bēgļu aģentūras informatīvā telpa ar plašu dokumentālo filmu un virtuālās realitātes programmu, kā arī "FreeRiga" brīvbodes stends, kurā būs iespējams paņemt, atstāt un mainīties ar lietām, kas pašiem vairs nav nepieciešamas, bet kādam citam vēl varētu noderēt - grāmatām, traukiem, apģērbiem, aksesuāriem vai ko citu.