Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas dome darbā iesaista nevalstiskās organizācijas

© Ilze Zvēra/F64

Rīgas domē pēc pašvaldību vēlēšanām no 60 deputātiem 28 darbu uzsākuši no jauna, bet pārējie ir strādājuši jau iepriekšējā sasaukumā.

Neilgi pirms iepriekšējā domes sasaukuma darba termiņa beigām pašvaldībā tika grozīts Rīgas pilsētas pašvaldības nolikums, kas valdošajai koalīcijai - partijām Saskaņa (S) un Gods kalpot Rīgai (GKR) - ļāva saglabāt stabilu vairākumu visās Rīgas domes komitejās. Pastāvīgo komiteju vadītāji nav mainījušies, izņemot vienu - Pilsētas īpašuma komiteju. Abas valdošās koalīcijas partijas komiteju priekšsēdētāju amatus sadalījušas solidāri - pa četriem no katras partijas. Nils Ušakovs (S) un Andris Ameriks (GKR) turpina darbu līdzšinējos amatos - kā domes priekšsēdētājs un viņa vietnieks.

Grozītajā Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumā paredzēts, ka turpmāk katrs deputāts varēs darboties vairāk nekā divās domes komitejās. Iepriekš katrs domes deputāts varēja būt tikai divās domes pastāvīgajā komitejās. Izmaiņas pašvaldības nolikumā koalīcija pamatoja arī ar argumentu, ka komitejās deputāti proporcionāli pārstāvēs visas frakcijas.

Rīgas domē ir astoņas pastāvīgās komitejas: Finanšu un administrācijas lietu komiteja, Sociālo jautājumu komiteja, Pilsētas attīstības komiteja, Mājokļu un vides komiteja, Pilsētas īpašuma komiteja, Izglītības, kultūras un sporta komiteja, Satiksmes un transporta lietu komiteja un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja. Katrā no tām varēs būt līdz 20 deputātiem. Iepriekš lielākais deputātu skaits bija Izglītības, kultūras un sporta komitejā - 20 deputātu, bet mazākais - Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā - 11 deputātu.

Finanšu un administrācijas lietu komiteju vada domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), Sociālo jautājumu komiteju - Olga Veidiņa (S), Pilsētas attīstības komiteju - Maksims Tolstojs (S), Izglītības, kultūras un sporta komiteju - Eiženija Aldermane (GKR), Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteju - Vadims Baraņņiks (S), Rīgas domes Mājokļu un vides komiteju - Vjačeslavs Stepaņenko (GKR), Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju - Dainis Turlais (GKR). Līdzšinējā Pilsētas īpašuma komitejas vadītāja Andra Amerika (GKR) vietā nācis viņa partijas biedrs Oļegs Burovs. Viņš līdz šim vadīja pašvaldības Īpašuma departamentu.

Viņš pats norāda, ka izlēmis atstāt departamenta direktora vietu tāpēc, ka nebūtu korekti pret vēlētājiem jau otro reizi neuzņemties pašvaldības deputāta pienākumus, ja reiz cilvēki izteikuši savu gribu vēlēšanās - redzēt viņu kā deputātu. «Lai cilvēkiem nerodas iespaids, ka spēlēju teātri, otro reizi atsakoties no deputāta pilnvarām,» saka O. Burovs. Viņš turpinās vadīt arī vienu no būtiskākajām komisijām - Vidi degradējošo būvju komisiju. Par saviem jaunajiem pienākumiem O. Burovs saka - tas nav nekas nezināms, jo līdz šim viņa pārziņā bijuši vērienīgi projekti Rīgā. Viens no tādiem bija Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcija, iesākta arī VEF Kultūras pils rekonstrukcija un Mežaparka Lielās estrādes pārbūve. Iepriekš opozīcijas deputātiem ir piedāvāta iespēja iepazīties ar šo objektu rekonstrukciju un apskatīt tos, bet pat kritiskos brīžos, kad Nacionālā mākslas muzeja ēkā parādījās plaisas vai būvdarbu vietā cēlās gruntsūdeņi, interese nav izrādīta. «Pirms vēlēšanām Nacionālā apvienība interesējās par VEF Kultūras pili,» piebilst O. Burovs. Šobrīd darba kārtībā ir Mežaparka Lielā estrāde, un «tas ir gods katram no mums, domes deputātiem», norāda O. Burovs. Ja opozīcija ir gatava izteikt konstruktīvu viedokli, tas ir gaidīts, viņš noteic. Bijušais Īpašuma departamenta direktors uzsver, ka viņam ir goda lieta pabeigt uzsāktos vērienīgos projektus, bet nu jau, kā pats smejas, to darīs hobija līmenī. Taču, ja solītie termiņi netiks ievēroti, viņš ir gatavs nolikt deputāta pilnvaras.

Rīgas pašvaldībā darbojas daudz dažādu komisiju, un daļā no tām nestrādā deputāti, tāpēc komisiju sastāvs nemainās ikreiz pēc pašvaldību vēlēšanām. Komisijas, kurās sastāvs mainās, izskata komitejās un apstiprina. Piemēram, Administratīvo komisiju vada Juris Dumpis, Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisiju - Vadims Baraņņiks, Rīgas domes pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisiju - Vadims Faļkovs. Mainījušās ir arī komisiju ietekmes sfēras - Administratīvās komisijas funkcijas ir mazinājušās, lielāka loma pašlaik ir izpilddirektoriem.

Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Uģis Vidauskis ar komiteju, komisiju sastāvu un deputātu sarakstu aicina iepazīties pašvaldības mājaslapā.

Pēc Rīgas domes opozīcijas frakciju ierosinājuma Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā un Pašvaldības maksas autostāvvietu lietošanas atļauju izsniegšanas komisijā plāno iekļaut nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjus. Pēc opozīcijas deputātu ierosinājuma Pilsētas īpašuma komiteja pagājušajā nedēļā atbalstīja NVO pārstāvju iekļaušanu pilsētas pašvaldības īpašuma privatizācijas komisijā. Par līdzīgiem priekšlikumiem U. Vidauskis saka - tos vērtēs, ja būs lietderīgi, tad NVO pārstāvji varēs darboties komisijās.

***

Uzziņai

• Rīgas domē ievēlēti pārstāvji no politiskajiem spēkiem - Saskaņa/GKR, Latvijas Reģionu apvienība un Latvijas attīstībai, Jaunā konservatīvā partija, Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK un Vienotība.

***

KUR MEKLĒT INFORMĀCIJU

• https://pasvaldiba.riga.lv/

• Domes informācijas nodaļas tālrunis 67026104,

• e-pasts: nsa@riga.lv.

Pa norādīto tālruni un rakstot uz e-pastu var noskaidrot, kad notiek domes un komiteju sēdes, kā arī to, kā iepazīties ar publiski pieejamiem pašvaldības dokumentiem, un citu interesējošo informāciju.