Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

VARAM uzskata, ka RD grozījumi noteikumos ir pretrunā ar likumu

© Gints Ivuškāns/f64

Rīgas domes pieņemtie grozījumi saistošajos noteikumos par deputātu pārstāvniecību komitejās ir pretrunā ar likumu, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstība ministrija (VARAM).

Ministrija nosūtījusi Rīgas domei vēstuli, kurā uzdod precizēt saistošos noteikumus un nodrošināt to atbilstību normatīvo aktu prasībām, aģentūra LETA uzzināja VARAM.

Vērtējot Rīgas domes opozīcijas deputātu iesniegumu, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzsver: "Likums vienādi jāievēro kā Rīgā, tā visās citās Latvijas pašvaldībās. Rīgas domes pienākums ir izveidot komitejas atbilstoši noteikumiem, nevis savai interpretācijai."

Viņš piebilst, ka komitejās ir jābūt pozīcijas un opozīcijas proporcionalitātei. Tieši tāpat kā pašvaldība prasa likuma izpildi no iedzīvotājiem, tā tas jāievēro arī deputātiem, piebilst politiķis.

Domes ekskluzīvajā kompetencē ir noteikt domes komitejas, to skaitlisko sastāvu, kompetenci un darba organizāciju. Papildus likumā ietverti nosacījumi, kas jāievēro, veidojot komiteju sastāvu. Proti, katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam, skaidro VARAM.

Komitejas locekļu skaits nedrīkst būt mazāks par trijiem un nedrīkst pārsniegt pusi no domes deputātu kopskaita, izņemot Finanšu komiteju. Katram deputātam jābūt vismaz vienas domes komitejas loceklim. Tajā pašā laikā nav noteikts maksimālo komiteju skaits, kur var darboties viens deputāts.

Ņemot vērā minēto, ikvienam deputātam ir jānodrošina vienlīdzīgas iespējas strādāt vienādā skaitā komiteju, pauž VARAM. Tāpat, izvērtējot katras komitejas locekļu skaitu, katrā komitejā pēc iespējas jānodrošina proporcionālā dalība katras politiskās partijas pārstāvim.

Savukārt, vērtējot Rīgas domes deputātu pēdējā sasaukuma sēdē izdarītās izmaiņas saistošajos noteikumos, VARAM norāda, ka sasaukt sēdi nakts laikā nav laba prakse, tomēr tas nav aizliegts.

"Lai gan formāli likums nav pārkāpts, tomēr nav ievēroti labas pārvaldības principi. Manuprāt, tas nav pieņemami, ka iepriekšējais sasaukums nakts laikā pieņem lēmumu par to, kā strādās nākamā dome," akcentē Gerhards.

Jau ziņots, ka "Saskaņa"/"GKR koalīcija aizejošā Rīgas domes sasaukuma pēdējā sēdē veica priekšdarbus, lai spētu nodrošināt stabilu vairākumu visās Rīgas domes komitejās arī nākamajā sasaukumā, kurā abas partijas būtiski zaudējušas pozīcijas, tādējādi līdzšinējā nolikuma apstākļos tas būtu apgrūtinoši. Tika noteikts, ka turpmāk katrs deputāts varēs darboties vairāk nekā divās domes komitejās, līdz ar to visās komitejās tagad darbosies 20 politiķi, no kuriem 11 pārstāvēs valdošo koalīciju.

Rīgas domes opozīcijas partijas vērsušās VARAM, prasot izvērtēt domes iepriekšējā sasaukuma rīcību pēdējā brīdī mainot Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumu.