Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Ministrs Gerhards rāj Rīgas domi "post factum"

VARAM arī vērtējusi, ka sasaukt sēdi nakts laikā, kā tas noticis Rīgas pašvaldībā, nav laba prakse, tomēr tas nav aizliegts © Dokuments

Neatkarīgās 24. augusta numurā publicēta intervija ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu, kurā viņš norāda, ka Rīgas domei jāpieņem jauns nolikums. Ja tas netiks izdarīts, ministrija vērsīsies pret Rīgas domi. Ja netiks nodrošināts normāls domes darbs, Saeimai būs jālemj par domes atstādināšanu – tieši tik barga norāde izskanējusi no ministra mutes.

Domes atstādināšanai ir bijis precedents Ķekavā, tādēļ, vismaz teorētiski, Rīgai būtu iemesls bīties. Rīgas domē neizprot, par ko ministrs tik bargi brīdina, jo nolikums pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) prasības ir mainīts, Rīgas domes un pastāvīgo komiteju sēdes notiek, darbs netiek bremzēts. Kā var pārliecināties Rīgas domes sēdes Nr. 6 (17.08.2017.) pieejamajos dokumentos, Rīgas domes pastāvīgo komiteju skaitliskais sastāvs ir precizēts, pamatojoties uz VARAM 2017. gada 19. jūlija vēstulē Nr. 118/5725 izteiktajiem iebildumiem. Tādu ir divi. Iebildumus izraisījušie domes nolikuma punkti ir laboti. Un arī 18. augustā ziņu aģentūra LETA vēsta, ka VARAM neiebilst pret Rīgas pašvaldības nolikuma grozījumiem, nosakot, ka katrā komitejā būs tieši 20 deputātu. Tādējādi Rīgas domes nolikums atbilst likumam Par pašvaldībām. Iepriekš VARAM Latvijas galvaspilsētas pašvaldībai aizrādīja par komiteju skaitlisko sastāvu. Vienlaikus ministrija norāda, ka likums Par pašvaldībām nenosaka maksimālo locekļu skaitu komitejā, tāpēc secināms, ka katrā komitejā var būt 20 locekļu. Līdz ar to Rīgas domes pieņemtā norma atbilst normatīvo aktu prasībām un VARAM nav pamata izteikt par to iebildumus.

Tracis par Rīgas domes komiteju sastāvu izraisījās pēc tam, kad valdošā pašvaldības koalīcija - Saskaņa un Gods kalpot Rīgai - pēdējā iepriekšējā sasaukuma domes sēdē mainīja nolikumu, panākot, ka visās pašvaldības komitejās abām iepriekšminētajām partijām būs vairākums. Rīgas domes opozīcijas partijas vērsās VARAM, prasot izvērtēt domes iepriekšējā sasaukuma rīcību, pēdējā brīdī mainot Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumu.

Taču domes kompetencē ir noteikt domes komitejas, to skaitlisko sastāvu, kompetenci un darba organizāciju, kā arī komiteju sastāva veidošanas principus. Katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaits. Kā var spriest pēc Neatkarīgās rīcībā esošajiem dokumentiem, VARAM neiebilst par politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaita proporciju konkrētajā komitejā.