Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Skaidro, kāpēc Rīgas pašvaldības policija izraksta omītēm protokolus

© Ekrānuzņēmums no Facebook

Gadās, ka internetā parādās bildes, kurās Rīgas pašvaldības policijas (RPP) darbinieki it kā liek sodu omītēm. Policijai tiek pārmests, ka pensionāriem jau tā ir smaga dzīve, bet viņiem vēl arī strādāt neļauj. Kāpēc patiesībā RPP izraksta omītēm protokolus, skaidro pašvaldības portāls riga.lv.

Portāls nra.lv šodien publicēja kādas iedzīvotājas pārdomas par to, ka seniorus, kuri nodarbojas ar ielas tirdzniecību, nereti "apciemo" pašvaldības policisti. Pašvaldības portāls sniedzis skaidrojumu, kādēļ tā notiek un kāda ir procedūra.

Konkrētajā gadījumā RPP darbinieki bija saņēmuši izsaukumu par nelikumīgu tirdzniecību, līdz ar to nedrīkstēja nereaģēt.«Policisti ir cilvēki un, ticiet man, viņiem nekādu prieku nesagādā tramdīt tantītes,” uzsver RPP pārstāvis Toms Sadovskis.

Uz šādiem izsaukumiem parasti izbrauc vien tad, kad citi izsaukumi ir apkalpoti (piemēram, ģimenes konflikti, uz ielas guļošas personas utt.), tāpat ar zemu prioritāti ir izsaukumi uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem par tur novietotām automašīnām. Konkrētajā situācijā policisti ieradās un, ņemot vērā, ka pārkāpums ir nebūtisks kundzei tika izteikts mutvārdu aizrādījums.

Tāpat policisti sastādīja profilaktisko pārrunu protokolu - tas ir dokuments, kurā tiek aprakstīts padarītais, nevis protokols, kurā tiek piemērots sods.

“Konkrētajā protokolā tika juridiski nostiprināts tas, kādēļ kundze nav saucama pie atbildības. Tādēļ atgādinu, ka ne vienmēr viss ir tā, kā no malas tas mēdz izskatīties,” saka RPP pārstāvis.

Vēl jāpiebilst, ka kundze bija gatava arī samaksāt nodevu* un policisti viņai ne tikai pastāstīja, kur var nokārtot visus dokumentus, bet arī, kā nokļūt līdz attiecīgajai vietai.

* Rīgā ir simtiem vietu, kas speciāli atvēlētas tirdzniecībai, kā ziņo Rīgas pilsētas izpilddirektora pārstāvis. Tiem, kas vēlas nodarboties ar tirdzniecību, izpilddirekcijā jāsaņem atļauja, samaksājot nodevu - 1,42 EUR dienā. Ja jums ir pazīstams pensionārs, kas tirgo adītas zeķes vai, piemēram, ķiplokus, palīdziet viņam nokārtot šo atļauju, lai vecākam cilvēkam nebūtu lieku raižu.