Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Tuvākajos gados Rīgā izveidos veloceliņus 29 km garumā

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Rīgas domes Satiksmes departaments tuvāko gadu laikā plāno galvaspilsētā izveidot jaunus veloceļus 29 kilometru garumā, informēja departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Pašreizējā Rīgas pilsētas esošā veloinfrastruktūra ir 69 kilometrus gara.

Pērn atbilstoši 2015.gadā apstiprinātajai Rīgas pilsētas velosatiksmes attīstības koncepcijai 2015.-2030.gadam tika sākta būvprojektu izstrāde četriem veloceliņiem - "Centrs - Ziepniekkalns" (no Mūkusalas ielas pa Akmeņu ielu, Jelgavas ielu, Vienības gatvi, Telts ielu līdz Valdeķu ielai), "Imanta - Daugavgrīva" (no Kleistu ielas pa Mazo Kleistu ielu, Lielo ielu, Flotes ielu līdz Lēpju ielai), Turgeņeva ielā, kā arī Dzirnavu ielas posmā no Tērbatas ielas līdz Skolas ielai.

Tāpat pērn tika izstrādāts un būvvaldē akceptēts gājēju un velosipēdu ceļa būvprojekts "Centrs - Ķengarags - Rumbula - Dārziņi" trīs posmos. Pirmais posms paredz veloceliņa izbūvi no Vanšu tilta līdz Spīķeru promenādei, otrais posms paredz veloceliņu no Dienvidu tilta līdz Grāpju pussalai, bet trešais posms no Ķengaraga promenāde līdz Rumbulai. Trešā posma būvprojekts nodots Austrumu direkcijai uz būvniecību, savukārt pirmo divu posmu būvniecība ir atlikta nepietiekamā finansējuma dēļ, bet to būvniecība jāsāk līdz 2018.gada 31.martam.

Departaments norāda, ka 2016.gadā ierīkotas rekomendējošās velojoslas Krišjāņa Barona ielā, un drīz uz tām tikšot uzklāts arī horizontālais marķējums, kas apzīmē rekomendējošo velojoslu, tāpat veikta seguma atjaunošana veloceļa "Centrs-Imanta" posmam no Zolitūdes ielas līdz Rīgas robežai un ierīkota sabiedriskā transporta josla uz Zemitāna tilta virzienā uz centru, kas izmantojama arī riteņbraucējiem.

Šogad paredzēta veloceļa izbūve un seguma atjaunošana Turgeņeva ielā. To esot bijis plānots būvēt jau pērn, bet tā kā būvprojektam paralēli tika izstrādāts SIA "Rīgas Ūdens" tīklu atjaunošanas projekts, realizācija tika atlikta, lai darbus varētu veikt secīgi. Tāpat šogad tiks izbūvēts veloceliņš "Centrs - Ziepniekkalns".

Satiksmes departaments iecerējis šogad pasūtīt arī divus jaunus velosipēdu maršrutu izpētes projektus - veloceliņam "Centrs - Purvciems - Pļavnieki" un veloceliņam "Vecmīlgrāvis - Vecāķi".

Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Nākamgad departaments plāno izbūvēt velojoslu Dzirnavu ielas posmā no Tērbatas līdz skolas ielai, kura ātrāk netika izveidota, jo projekta satiksmes organizācijas risinājumus neesot gribējusi saskaņot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Departaments panācis kompromisa variantu, bet tas prasot būtisku projekta pārstrādi. Tāpat 2018.gadā iecerēta veloceļa "Imanta-Daugavgrīva" būvniecība.