Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pacientiem turpina pierakstīt kaites

Veselības inspekcija (VI) pēc veiktajām pārbaudēm ārstniecības iestādēs, kas sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, 2013. gadā ir pieņēmusi lēmumus par naudas līdzekļu atmaksu veselības aprūpes budžetā vai pacientiem 210 467 latu jeb 299 468,48 eiro, kas ir par 66 000 latu vairāk nekā 2012. gadā.

Vairākas nelikumīgas darbības, īpaši zobārsta pierakstījumi bērniem, atklāti ar portāla latvija.lv starpniecību.

VI pērn veica 118 ģimenes ārstu un 97 ambulatoro speciālistu sniegto veselības aprūpes pakalpojumu pārbaudes, izvērtējot iespējas iedzīvotājiem iegūt informāciju un saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Šie turpat 300 000 eiro ir naudas summa, kas ārstniecības iestādēm jāatdod valsts budžetā par nepamatotu veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti (244117 eiro), pacientiem, kā arī uzrēķinātās soda naudas. Visbiežāk pārkāpumi ir saistīti ar uzrādīto pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas izpaužas pierakstījumos vai neatbilstošu manipulāciju uzrādīšanā.

Veicot pārbaudes, VI novērojusi likumsakarību – praksēs, kurās ir maz informācijas pacientiem vai pacientiem sniegtā informācija ir maldinoša, biežāk nākas konstatēt pārkāpumus saistībā ar valsts budžeta līdzekļu saņemšanu – tiek pārkāpti īslaicīgo pacientu pieņemšanas nosacījumi, nepamatoti uzskaitītas profilaktiskās apskates un neizsniegti maksājumu dokumenti. Savukārt vairākās slimnīcās par stacionārā ievietotu pacientu valsts apmaksai nepamatoti tiek uzrādīti ambulatorie pakalpojumi, kaut gan pacientam, kurš 24 stundas diennaktī atrodas ārsta uzraudzībā slimnīcā, visi nepieciešamie veselības pakalpojumi jānodrošina stacionāra ietvaros. VI saņēmusi arī 16 iesniegumus par latvija.lv uzrādītiem pakalpojumiem, kas nav veikti. Pārsvarā pacienti konstatējuši nesniegtu ambulatoro pakalpojumu pierakstījumus, kā izpētīja Neatkarīgā, īpaši daudz sūdzību ir par neveiktiem zobārsta pakalpojumiem bērniem.

***

Kādus pārkāpumus Veselības inspekcija konstatējusi 2013. gadā veselības aprūpē*?

Rīgas 1. slimnīca

No valsts budžeta un Rīgas pašvaldības dubultīgi pieprasījusi un saņēmusi apmaksu par dienas stacionārā veiktu trūcīgo personu aprūpi. Apmaksai no valsts budžeta nepamatoti lielā skaitā uzrādītas piemaksājamās manipulācijas par digitālās tehnoloģijas izmantojumu rentgenoloģiskiem izmeklējumiem.

Bērnu slimnīca

Apmaksai no valsts budžeta uzrādījusi faktiski nestrādājoša darbinieka darbu, saņemot no valsts budžeta nelikumīgu samaksu. Apmaksai no valsts budžeta uzrādījusi neatbilstošas operāciju manipulācijas dienas stacionārā.

Vidzemes slimnīca

Apmaksai uzrādījusi artroskopiskas pleca locītavu operācijas vienlaikus ar līdzvērtīgām operāciju manipulācijām, saņemot pārmaksu no valsts budžeta.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca

Apmaksai no valsts budžeta nepamatoti uzrādītas operāciju, endoskopijas, oftalmologa u.c. izmeklējumu manipulācijas.

Kuldīgas slimnīca

Apmaksai no valsts budžeta nepamatoti uzrādījusi divas datortomogrāfijas viena apmeklējuma laikā un zāļu ievadīšanas manipulācijas.

Doktorāts Elite

Apmaksai no valsts budžeta uzrādījis vienam pacientam vienas dienas aprūpes epizodē veiktas 50 ultrasonogrāfijas manipulācijas un 19 duplex skenēšanas manipulācijas.

Jūrmalas slimnīca

Sūdzība par portālā latvija.lv uzrādītiem datiem. Slimnīca saņēmusi apmaksu par dzemdību pakalpojumiem gan no valsts budžeta, gan pacientes.

Grīnberga A. prakse zobārstniecībā

Sūdzība latvija.lv – apmaksai no valsts budžeta vairāku gadu garumā uzrādīti neveikti zobārstniecības pakalpojumi bērniem.

Bandere L. prakse zobārstniecībā

Sūdzība par latvija.lv uzrādītiem datiem. Apmaksai no valsts budžeta uzrādījusi neveiktus zobu higiēnista pakalpojumus bērniem.

1.s serviss

Apmaksai no valsts budžeta nepamatoti uzrādīti osteodensitometrijas izmeklējumi.

Veinberga Z. prakse zobārstniecībā

Nevarēja uzrādīt medicīnisko dokumentāciju. Apmaksai no valsts budžeta uzrādīti faktiski nesniegti zobārsta pakalpojumi bērniem.

Pārkāpumi konstatēti vairākās ģimenes ārstu praksēs

Informācija pacientiem mazinformatīva un maldīga. Apmaksai no valsts budžeta uzrādītas nepamatotas manipulācijas. Pārkāpumi prakses darba organizācijā u.c.

* Publicēti izlases kārtībā 2013. gadā spēkā stājušies lēmumi par būtiskākajiem pārkāpumiem ārstniecības iestāžu pakalpojumu uzskaitē un līgumu nosacījumu ievērošanā.

Avots: Veselības inspekcija