Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Latvijā katru gadu sirds pēkšņi apstājas 6000 cilvēkiem

Katru gadu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) saņem ap 6000 izsaukumu pie cilvēkiem, kuriem pēkšņi apstājusies sirds, turklāt šīs nelaimes nereti notiek sabiedriskās vietās, liecina NMPD izsaukumu statistika.

Šādos gadījumos palīdzība cilvēkam ir jāsniedz pēc iespējas ātrāk, uzsver mediķi. Tāpēc dažādās sabiedriskās iestādēs un ēkās Latvijā tuvākajā nākotnē plānots izvietot publiski pieejamus automātiskos ārējos defibrilators dzīvības glābšanai pēkšņas sirds apstāšanās gadījumos, ar ko sniegt palīdzību, līdz ierodas mediķi.

Šodien pirmais šāds palīdzības punkts tika atklāts Rīgā, tirdzniecības centrā "Galleria Riga", kura vadība kā pirmā atsaucās NMPD aicinājumam izvietot savās telpās minēto aprīkojumu. Aparātus gan ieinteresētajiem iestāžu īpašniekiem jāiegādājas pašiem, savukārt NMPD piedāvā bezmaksas apmācības to lietošanā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja "Galleria Riga" vadītājs Māris Āboltiņš, centrs ir iegādājies divus automātiskos ārējos defibrilators un katrs no tiem izmaksāja 1200 eiro. Viens aparāts atrodas tirdzniecības centra informācijas centrā 1.stāvā, savukārt otrs 7.stāvā pie labierīcībām.

Āboltiņš gan pauda cerību, ka aparātus nenāksies izmantot, un atminējās, ka pirms vairākiem gadiem kādam cilvēkam centrā palicis slikti, tomēr viņa dzīvību neizdevās glābt. Tikuši veikti atdzīvināšanas pasākumi, vēlāk pacients ievietots reanimācijā, bet diemžēl nav izdzīvojis.

Šodien aparātu atklāšanas pasākumā "Galleria Riga" NMPD direktors Armands Ploriņš uzvēra, ka nepieciešamības gadījumā ierīces spētu lietot ne tikai apmācīts personāls, bet ikviens negadījuma tuvumā esošais, jo tās ir domātas lietošanai mājas apstākļos. Palīdzības sniedzēja uzdevums ir ieslēgt aparātu un rīkoties atbilstoši tā "balss" instrukcijām - pielīmēt pie cilvēka ķermeņa elektrodus, lai ierīce veiktu sirds ritma analīzi un varētu noteikt, vai ir vai nav nepieciešams elektrošoks, un dotu attiecīgas balss norādes.

Ploriņš sacīja, ka katru nedēļu NMPD saskaras ar cilvēkiem, kuri ir gatavi palīdzēt nelaimē nonākušajiem, pirms ierodas mediķi, tāpēc dienests cer, ka iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā nebaidīsies pielietot šos aparātus. Palīdzību instrukciju veidā vienmēr būs gatavi sniegt arī NMPD dispečeru centra mediķi.

Arī veselības ministre Ingrīda Circene (V) uzsvēra, ka publiski pieejamie defibrilatori ir viegli lietojami, un aicināja iedzīvotājus nepaiet garām, ja kādam kļuvis slikti. Viņa arī pauda pārliecību, ka drīzumā "Galleria Riga" piemēram sekos citas iestādes, nodrošinot šādu iekārtu pieejamību.

Latvijas Kardiologu biedrības valdes loceklis Oskars Kalējs pasākumā norādīja, ka šādi publiski pieejami aparāti sevi apliecinājuši jau vairākus gadu desmitus. Tur, kur tie ir, ir iespējams ātrāk sniegt palīdzību un cilvēka izdzīvošanas iespējas krietni augstākas, viņš teica.

Savukārt biedrības sekretārs Vinis Dzērve teica, ka sirds apstāšanās gadījumā cilvēkam būtiski sniegt palīdzību pirmo trīs līdz piecu minūšu laikā. Ar katru nākamo minūti cerības saglabāt cilvēka līdzšinējās funkcionēšanas spējas samazinās par aptuveni 10%.